Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avustralya Merkez Bankas ı(RBA), Salı günkü toplantısında, emtia fiyatlarındaki beklenmedik yükselişin zaten ortalama hızının üzerinde büyüyen ekonomiyi desteklemesi ile birlikte, gösterge nakit faizi değiştirmedi.

Başkan Philip Lowe, göreve başlamasından sonraki ilk politika toplantısındai göterge faizi değiştirmeyerek, rekor düşük seviye olan yüzde 1.5'te tuttu. Bu karar, para piyasaları ve Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tümü tarafından bekleniyordu. Lowe, emtia fiyatlarındaki son toparlanma ve bunun ardından ticaret hadelerinde görülen yükselişleri işaret ederken, bu yükselişlerin kaynak fiyatlarında son dönemde görülen güçlü yükselişleri dengelemekte olduğuna dikkat çekti.

Diğer gelişmiş ülkelerin çoğundaki mevkidaşları gibi, Lowe'un karşı karşıya bulunduğu temel güçlük, enflasyonun artırılması; bunun bir kısmı, yaklaşık dokuz ayda yüzde 10 civarında değer kazanan para biriminin kontrol altına alınma çabalarını içeriyor. Kısmen demir cevheri ve kömür fiyatlarındaki sıçramadan ve en büyük ticaret ortağı Çin'de ekonomik görünümün iyileşmesinden kaynaklanan Avustralya dolarındaki yükseliş, mdencilik sonrası büyüyen ekonomide güçlenmenin temel yönlendiriciisi olan hizmet sektörü üzerinde baskı oluşturuyor.

Lowe, "Enflasyon düşük seyrini sürdürüyor," dedi ve "İşgücü maliyetlerindeki düşük büyüme ve dünyanın diğer kısmındaki çok düşük maliyet baskıları dikkate alındığında, enflasyonun bir süre daha düşük kalması bekleniyor" şeklinde görüş bildirdi.