Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya hisse senetleri, yenin dolar karşısında Ağustos ayından bu yana en uzun düşüş serisine yönelmesiyle, ihracatçı şirketler öncülüğünde yükseldi. ABD'de Pazartesi günü açıklanan imalat PMI verisi, beklentileri aşarak Fed faiz artırımına ilişkin beklentileri artırdı.

Japonya Topix Endeksi, yüzde 0.71 yükselerek TSİ 08:00'de 1,340.22 puan oldu. Dolar karşısında yüzde 0.56 değer kaybederek 102.22 seviyesinden işlem gören yen, kayıplarını altıncı güne taşıdı. ABD'de Pazartesi günü açıklanan Eylül ayı imalat PMI verisi, Fed'in 2016 yılı sonuna kadar faiz artırımna gideceğine ilişkin beklentileri artırdı.

Tokyo'da Japan Asia Securities Group Ltd. genel müdür yardımcısı Mitsuo Shimizu, “Genel anlamda, ABD ekonomisi büyüme yolunda görünüyor. Bazıları imalat verilerinin zayıf gelmesini bekliyordu; bu endişelerin azalması Japonya hisselerinin yükselmesine yardımcı olacak” dedi.

Topix Endeksi'nde değer kaybeden her hisseye karşılık ikiden daha fazla hisse senedi yükseldi. 33 sektör arasında en fazla değer kazanan bankalar, otomobil üreticileri ve elektrikli alet üreticileri oldu. Otomobil üreticileri göstergesi yüzde 1.3 yükselirken, Toyota Motor Corp hisse senetleri yüzde 1.8 değer kazandı.