Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Brexit müzakerelerinde İngiltere'deki finansal hizmetler şirketlerine İngiltere Başbakanı Theresa May tarafından özel alaka gösterilmeyeceği belirtilirken, May hükümet ile Londra finans merkezi arasındaki ilişkiyi değiştirmek istiyor.

May hükümetindeki 3 önemli isme göre, hükümet, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılma kararının ardından bankacılık sektörünün korunması konusunu öncelikle ele almayı reddediyor. Aktarılan bilgiye göre, May'in ekibi, AB ile geçiş sürecinde yardımcı olması açısından geçici bir anlaşma yönünde sektörden gelen talepleri de reddetti. Aktarılan bilginin önemi nedeniyle her 3 kaynak da isimlerinin açıklanmamasını talep etti.

"City" olarak adlandırılan Londra'nın finans merkezinden aktarılan endişelerin değerinin azımsanması, May'in selefi David Cameron'dan ayrıştığını gösteriyor. Cameron, İngiltere'yi AB'de tutmak için referandumda finansal hizmetler konusunu tartışmanın odağında tutmuştu. Cameron Brexit'in İngiltere ve İngiltere'deki finansal hizmetler sektörü açısından çok yüksek oranlı bir bahis olacağını söylemişti. İngiltere'de finansal hizmetlerin GSYİH içerisindeki payı yüzde 12 civarında ve sektör 1.1 milyon kişiye istihdam sunuyor.

May ve Cameron arasındaki farklılık, yatırımcılar arasındaki Brexit'in sert bir geçiş sürecine sahne olacağı kaygısını da artırma riski taşıyor. Pazartesi günü İngiltere para birimi sterlin, May hükümetinin, mülteciler konusunda daha fazla güce sahip olmak, yasama ve bütçe konusunda daha fazla söz hakkına sahip olmak adına AB üyeliğinden ayrılma konusunda pes edeceği beklentisiyle Temmuz ayından bu yana en düşük seviyeyi gördü. Sterlin Salı günü itibariyle 1985'ten bu yana en düşük seviyeyi gördü.

Pazartesi günü irtibata geçilen May'in ofisinden politika değişikliği konusunda herhangi bir açıklama yapılmadı.

May, Pazar günü Birmingham'da Muhafazakar Parti konferansındaki konuşmasında, Londra'da City'den bahsetmedi, bunun yerine, Brexit anlaşmasının mal ve hizmetlerde serbest ticareti içermesini ve bunun yanında yasama ve teröre karşı mücadelede birlikte hareket içermesini istediğini söyledi.

May Salı günü ITV kanalındaki konuşmasında, "İşletmelerin endişelerini anlıyorum, AB'den çıkış sürecinde ve müzakerelerde yumuşak bir süreç görmek istiyorlar" dedi. May, "İşletmelere kulak verdiğimizin bilinmesini isterim ve küçük ve büyük işletmelerle toplantılar düzenledim. Bakanlar çeşitli sektörlerden işletmelerle görüşüyor" dedi.

May konuşma öncesinde BBC mülakatında Brexit müzakerelerinde işletmeler açısından en doğru anlaşmaya ulaşmak istediğini söyledi. May, "Gelecekte İngiltere'ye yatırım yapmak isteyenler kişiler ve işletmeleri mal ve hizmetlerin ticaretinde en iyi anlaşmayı sağladığımız konusunda temin etmeliyiz" dedi.