Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İran Petrol Bakanlığına bağlı Petrol Kontratları Yapılandırma Komitesi Başkanı Seyed Mehdi Hosseini, Tahran'ın yeni petrol kontratı modeli kapsamında yer alan petrol ve doğalgaz sahalarının ihalesinin ilk ayağının en geç kasımda yapılacağını belirterek, "Yeni petrol kontratıyla petrol şirketlerinin risk ve kazançlarını dengelemeye çalışıyoruz." dedi.

Tahran'da gerçekleşen İran Petrol Konferansı'nda AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Hosseini, İran'ın zengin petrol ve gaz kaynaklarına vurgu yaparak, ülkenin enerji sektöründe iş yapmak isteyen şirketler için önemli fırsatlar sunduğunu söyledi.

Hosseini, ham petrolün yanı sıra petrol ürünleri ihracatını arttırmak için ülkedeki rafinasyon sistemlerini geliştirdiklerini belirterek, "İran petrol ve gaz kaynakları açısından zengin rezervlere sahip bir ülke. Artan dünya nüfusu ve gelişen küresel ekonomiyle petrol ve gaza olan talep de artmakta. Bu talebi İran'dan başka kim daha iyi karşılayabilir. Düşük maliyet, düşük risk ve jeolojik açıdan zengin kaynaklar göz önünde bulundurulduğunda İran, enerji sektöründe iş yapan şirketler için çok iyi fırsatlar sunuyor." değerlendirmesinde bulundu.

Geçen ay İran meclisinde onaylanan yeni petrol kontratı kapsamında gerçekleşecek petrol ve gaz sahası ihalelerinin ilk ayağının en geç kasımda yapılacağını ifade eden Hosseini, "Yeni petrol kontratıyla petrol şirketlerinin risk ve kazançlarını dengelemeye çalışıyoruz. Bu kontrat hem İran hem de petrol şirketlerinin yararına bir zemin hazırlıyor." ifadelerini kullandı.

İran'ın yeni petrol kontratı, yabancı şirketlerin ülkede petrol ve gaz sahalarında hisse almaktan alıkoyan uygulamayı sona erdirerek, şirketlerin ülkede arama ve üretim faaliyetleri için daha esnek bir ortam sağlıyor.

Yeni düzenlemeyle kontratların 20 ile 25 yıl süreli olmasına izin verilirken, İran Ulusal Petrol Şirketi'nin onayını almış yerli arama ve üretim şirketleri yabancı petrol şirketleriyle ortaklık yapabilecek. Ayrıca yeni kontrat modeli İran'ın, yabancı petrol ve doğalgaz şirketlerinden teknik uzmanlık ve teknolojik destek almasına imkan sağlayacak.