Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

ABD para birimi dolar, riskten uzaklaşma ortamında yükselirken, CEEMEA (Merkez ve Doğu Avrupa, Orta Doğu ve Afrika) para birimleri zayıfladı. Türk lirası, OHAL'in 1 Ekim'den itibaren geçerli olmak üzere 90 gün uzatılmasının ardından Temmuz'dan bu yana en düşük seviyeye geriledi.

UniCredit stratejistleri bugün yayınladıkları bir müşteri notunda Türk lirasındaki kayıpların artan siyasi risklere bağlı olduğunu savundu. Raporda, Türkiye'de yurtiçinde yerleşiklerin geçtiğimiz aylarda, Dolar/TL 'de daha yüksek seviyelerde önemli miktarlarda Dövizi TL'ye çevirdiği belirtilirken, önümüzdeki dönemde dolar/TL kurundaki hızın belirlenmesinde bu davranışın önemli rol oynayacağı kaydedildi.

Credit Agricole stratejisti Guillaume Tresca, Türk lirasının OHAL'in uzatılmasına ilişkin habere tepki vermesinin, para biriminin davranışında önemli bir değişime işaret ettiğini, TL'nin daha önceleri bu tarz haberlere tepki vermediğini kaydetti.

Commerzbank stratejisti Tatha Ghose, Türkiye'de TÜFE'nin aşağı yönlü bir sürpriz yaptığını ve bu sürprizin TCMB'nin faiz indirimlerini hızlandırmasının muhtemel olduğunu söyledi. Ghose, TCMB'nin efektif fonlama oranının yüzde 8 seviyesinden yıl sonu itibariyle yüzde 6.5'e kadar gerileyeceğini tahmin ediyor. Bu beklentiye paralel olarak Commerzbank yıl sonu itibariyle dolar/TL'nin 3.20 seviyesine ulaşmasını bekliyor.

HSBC stratejisti Melis Metiner, çekirdek enflasyonda ılımlı seyrin TCMB'nin faiz indirimlerinde elini güçlendirdiğini kaydetti.