Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Gazprom Üst Yöneticisi (CEO) Aleksey Miller, küresel enerji keşif yatırımlarının azaldığını belirterek, “Bu nedenle düşen enerji arzı nedeniyle önümüzdeki dönemde fiyatlarda artış yaşanacak.” dedi.

Rus haber ajansı Interfaks’ta yer alan habere göre, Miller, Rusya’nın St. Petersburg kentinde enerji sektörüne dair değerlendirmelerde bulundu.

Miller, küresel enerji piyasalarındaki son gelişmelere değinerek, "2016’da küresel petrol ve doğalgaz keşif yatırımları rekor seviyelere geriledi. Düşen enerji arzı nedeniyle önümüzdeki dönemde fiyatlarda artış yaşanacak." ifadelerini kullandı.

Yıllık 3,5 trilyon metreküp olan küresel doğalgaz tüketiminin 15 yıl içerisinde yüzde 30 artmasını beklediklerini aktaran Miller, “Bu artışın ana faktörlerinden birisi Çin’deki talep artışı olacaktır. Bu nedenle, Rusya ve Çin arasında yıllık 38 milyar metreküplük 20 yıllık bir anlaşma yapıldı.” diye konuştu.

Yaptırımlar nedeniyle yüzünü Asya’ya çevirme stratejisi izleyen Rusya için 2014 yılının kasım ayında Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Çin Devlet Başkanı Şi Jinping arasında imzalanan ve değeri 400 milyar dolar olduğu öne sürülen doğalgaz anlaşması büyük önem taşıyor.

Bu arada, Rusya’nın yaşadığı ekonomik kriz, düşen petrol fiyatları ve Rus rublesinin yüzde 50’den fazla değer kaybetmesi nedeniyle anlaşma kapsamında inşa edilmesi planlanan 17 milyar dolarlık "Altay" ve 20 milyar dolarlık "Sibirya’nın Gücü" boru hatlarında ilerleme sağlanamıyor.