Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Merkez Bankalarının şahin tondaki sinyallerinin gelişen ülke fonlarından çıkışa neden olmasıyla para birimleri ve Borsalar düşüyor.

Bloomberg News'in Avrupa Merkez Bankası'nın varlık alımlarını azaltabileceği haberinin ardından Güney Kore wonu 2 haftanın en düşük seviyesine indi. Filipin ve Endonezya borsaları ise Asyadaki en büyük düşüşü kaydetti.

Euro Bölgesi yetkililerine göre, AMB'nin tahvil alımlarını aylık 10 milyar euro düşürmeye başlayabileceği belirtiliyor. Fed yetkililerinin bu yıl faiz artışını tartıştığı bir ortamda AMB'den daha az teşvik beklentileri de piyasalar için baskı oluşturuyor.

Meksika Pesosu ve Güney Afrika randı %0.2 güçlendi. MSCI Gelişen Piyasa Kur Endeksi %0.3 düşüşle 12 Eylülden beri, won %0.4 düşüşle 21 Eylül'den beri en büyük düşüşü kaydetti.

Tayland bahtı ve Malezya ringiti %0.3'er oranda değer kaybetti. Doların 10 para karşısındaki seyrini ölçen endeks ise %0.6 yükselerek 2 haftadan fazla sürenin en büyük artışını kaydetti.

Vadeli kontratlara göre Fed'in Aralık ayında faiz artırma ihtimali %50'den %61'e yükseldi.

BORSALAR

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi %0.3 geriledi. Endeks geçen 2 günde %1.3 yükselmişti. PetroChina Co. and Cnooc Ltd. sırasıyla %2.7 ve %2.8 artarak endekse en büyük katkıyı yaptı.

Filipinler'de Eylül'de enflasyonun 18 ayın zirvesine çıkmasının ardından borsa %1.2 düştü. Jakarta borsası %1.3, Tayvan Taiex borsası %0.2 oranında düştü.

Hang Seng Endeksi ise Çin ekonomisinin istikrar kazanmasıyla  üçüncü günde de %0.8 yükseldi.

Öte yandan Güney Kore'de 10 yıllık tahvil faizleri 6 baz puan artışla %1.51 olurken Tayland'da 10 yıllık faizler 6 baz puan artışla %2.2'ye yükseldi.