Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

JCR Eurasia Rating Başkanı Orhan Ökmen, "FED kararları karşısında, gelişmekte olan ülke piyasalarının aksine Türkiye sadece bekleme opsiyonunu fiyatlamış olması önemli bir seçeneksizlik riskidir." dedi.

Ökmen, "Türkiye kısa vade içerisinde FED’in olası faiz artışlarının yaratacağı olumsuzluk ortamına hazırlıklı değildir: ABD ekonomisinde potansiyel aralığında seyreden büyümenin, ekonomi üzerinde ısınma etkisi yapacak seviyeye ulaşmamış olması ve aynı zamanda doğal seviyesinde seyreden işsizlikğin enflasyon üzerinde ciddi baskı kuracak bir dinamiğe ulaşmamış olduğu için FED açısından şimdilik acil bir faiz artırımını gerektirecek ihtiyaç ortaya çıkmamıştır. Ancak, FED’in kısa vadede yapacağı faiz artışlarının Türkiye ekonomisi açısından büyüme, işsizlik, cari açık ve dış finansman üzerinde yaratacağı bozucu etkilere Türkiye açık haldedir." dedi.

Ökmen, TL’de devam eden değer kaybının ana nedeninin iç gelişmelerolduğunu belirtti.

JCR Eurasia Rating Başkanı Orhan Ökmen, "TCMB’nin büyüme odaklı politikaları faiz oranı ve döviz kuru arasındaki dengeyi bozmaktadır: TCMB'nin temkinli duruş yerine faiz indirimlerine devam edeceği beklentisi ve OHAL’in uzatılmasının yatırımcı nezdindeki algı bozulmaları Türk Lirası'nı baskılamaktadır. Enflasyonda düşüş eğiliminin başlaması piyasalar için olumlu olmakla beraber TCMB’nin büyüme odaklı politikaları faiz oranı ve Döviz kuru arasındaki dengeyi bozmaktadır. dedi.