Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Almanya'da konu Deutsche Bank'ına yönelik hükümet desteğine geldiğinde, Şansölye Angela Merkel'in cevabı piyasaları tatmin etmiyor.

Avrupa Birliği'nde (AB), vergi mükelleflerinin paralarını riske atmadan bankacılık krizlerini kontrol etmek adına yeni kurallar getirilmesi için AB'de yıllardır öncülük eden Merkel'in Deutsche Bank'ı kurtarmak için devlet yardımını reddetmesi zaten kendisinden beklenecek bir hamleydi. Ancak, önümüzdeki yıl gerçekleşecek seçimlerde kendi leyhine olan durum devlet yardımını safdışı bırakmak olsa da Merkel bu olasılığı yine de tamamen göz ardı etmiyor.

Zayıf yapıya sahip bankalar karşısında, Merkel ve diğer AB liderleri bir seçim ile karşı karşıya bulunuyor. Piyasalar, Deutsche Bank gibi bulaşıcılık riskine sahip dev bir yapı karşısında, Merkel ve mevkidaşlarının en büyük silahını, yani özel yatırımcıların da paylarına düşen zarara katlanması seçeneğini, kullanmayacağını düşünüyor. Politika yapıcılar da AB'nin "batmayacak kadar büyük" bankalar karşısında nasıl bir çözüm önereceği konusunda kararsız.

Manulife Asset Management baş ekonomisti Megan Greene, "Deutsche Bank'ın iflas riski altında kalması durumunda, bankayı kurtarmak için gerçekleşmesi muhtemel hamleler sadece Almanya ekonomisini ve Almanya finansal sistemini değil, tüm Avrupa finansal sistemini etkileyecektir. Sonuç olarak kurtarma kurallarına uymayı reddeden liderlerle karşılaşabiliriz" dedi.