Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya hisseleri, ABD Fed yetkililerinden gelen şahin açıklamalara bağlı olarak yenin neredeyse 6 haftalık en büyük düşüşünü sergilemesinın ardından, ihracatçıların da desteğiyle 3 gün üst üste yükseldi.

Topix Endeksi Çarşamba günü yüzde 0.5 yükselerek bu yıl ilk kez 200 günlük hareketli ortalamasının üzerinde kapattı. Japon Yeni, Salı günü 26 Ağustos'tan bu yana sergilediği en büyük düşüşle yüzde 1.2 gerileyerek dolar karşısında 102.98'dan işlem gördü. Richmond Fed Başkanı Jeffrey Lacker, Salı günü, enflasyondaki olası artışın gelecekte daha büyük faiz oranı artırımlarına yol açmaması için Fed'in faizi artırması gerektiği yönünde konuştu. Lacker'ın yorumları Cleveland Fed Başkanı Lorettta Mester'ın ekonominin faiz artışına hazır olduğunu söylemesinden birkaç saat sonra geldi.

Tokyo merkezli SMBC Nikko Securities Inc'de üst stratejist Chihiro Ohta, “Aralık ayı faiz artışı neredeyse kesin gibi görünüyor ve bunu gelecek yıl bir yerine iki faiz artışı takip edecek gibi görünüyor” dedi ve “ABD'nin faiz artırımına yönelik beklentilerin artmasıyla tetiklenen yenin dolar karşısındaki zayıflığı, yenin gücünü ne kadar uzun süre koruyacağı hakkındaki endişeleri hafiflettiği için Japonya hisse senetleri adına iyi” diye konuştu.

Yen, Japonya Merkez Bankası'nın (BoJ) politikalarının ekonomiyi desteklemesinin etkililiği konusundaki endişelere ve yatırımcıların Fed'in faiz artırması yönündeki beklentilerini azaltmasına bağlı olarak, bu yıl dolar karşısında yüzde 17 yükselmişti. Topix Endeksi, Japonya başbakanı Shinzo Abe'nin 2012 Aralık ayında büyümeyi artırmayı vaad etmesinden bu yana, 2016'da yüzde 13 gerileyerek ilk yıllık düşüşüne yöneldi.