Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(11:10'da güncellendi)

Hisse senetleri, petrol fiyatlarında son dönemde görülen yükselişten destek alırken, Fed'in bu yıl faiz artırımına gideceği spekülasyonunun güçlenmesi dolara değer kazandırdı ve ABD Hazine tahvilleri kayıplarını genişletti. Yen ve altın, her ikisi birden, düşüşlerini sekizinci güne taşıdı.

Stoxx Europe 600 Endeksi iki haftanın en yüksek seviyesine doğru yükseldi ve enerji firmaları MSCI Asya Pasifik Endeksi'ndeki kazançlara öncülük etti. ABD'de hizmet sektörünün Eylül'de yaklaşık bir yılın en hızlı genişlemesini gerçekleştridiğini gösteren veri sonrası dolar önemli para birimlerinin çoğu karşısında değer kazanırken, gösterge ABD Hazine tahvili düşüşünü beşinci güne taşıdı. Almanya tahvilleri, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) son toplantı tutanaklarını açıklamadan önce üç günlük kayıp serisini durdurdu. Ham petrol Haziran ayından bu yana en yüksek seviyesinden düşerken, altın üç ayın en düşüğüne indi.

Auckland'da Fist NZ Capital Group Ltd. ekonomi ve strateji direktörü Chris Green, "Ekonomik veriler, Fed'in Aralık ayında harekete geçmesi ile uyumlu," dedi ve "Ham petrol fiyatlarındaki yükseliş, enflasyonun yükselmesi açısından olumlu ve bu durum faiz artırımına gidilmesini daha makul hale getirebilir. Fed hassas bir denge kurmak durumunda. Ekonomideki iyileşme ile birlikte faizi artırmak istiyorlar ancak aynı zamanda finans sistemine zarar vermek istemiyorlar" şeklinde görüş bildirdi.

Dünyanın en büyük ekonomilerinin para politikalarının görünümü, bu hafta yatırımcı beklentileri üzerinde etkili oldu. Fed'in Aralık ayında faiz artırımına gitme olasılığı artarken, Avrupa ve Japonya merkez bankalarının daha önce görülmemiş büyüklükteki teşvik programları sona doğru yaklaşıyor. AMB'nin toplantı tutanakları, tahvil alımlarının geleceğine ilişkin planlar konusunda ipuçları verebilir. Öte yandan, ABD'de Cuma günü açıklanacak olan istihdam verileri, gelecek hafta başlayacak olan kar dönemi öncesi, ABD'nin borçlanma maliyetlerine ilşkin beklentileri şekillendirebilir.

Stoxx Europe 600 Endeksi Londra saati ile 08:10'da üzde 0.4 yukarıda seyrediyordu.

(11:10'da güncellendi)