Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Dün 3.05-3.06 bandında dalgalanan Dolar/TL , Fed beklentileriyle yeni günde de 3.05'in üzerinde seyrediyor.

ABD'de dün iyi gelen veriler ve Fed yetkililerinin şahin açıklamalarının faiz artış beklentilerini tetiklemesi ve Avrupa Merkez Bankası'nın varlık alımını azaltacağına dair çıkan haberler kur üzerinde baskı oluşturuyor.

Richmond Fed Başkanı Jeffrey Lacker, daha hızlı faiz artırımı için zemin olduğunu belirtti.



Dün ABD'de açıklanan ISM hizmet endeksi yaklaşık 1 yılın en yüksek seviyesine çıktı. Yine dün açıklanan ADP özel sektör istihdamı ise 154 bin artarak beklentilerin altında kaldı. ISM endeksinin güçlü gelmesi Fed'in faiz artışına yaklaştığı beklentilerini artırdı.

Yurtiçinde de OHAL'in 3 ay daha uzatılması, düşük gelen enflasyon verisinin ardından TCMB'nin faiz indirimini hızlandırabileceği beklentileri TL'nin diğer gelişen paralardan daha kötü performans göstermesinde etkili oluyor.

Dolar 3,0560 liradan güne başlamasının ardından saat 09:43'te 3.0576'da, 3,4260 liradan güne başlayan euro 3,4268'den işlem görüyor.

Bugün yurtiçinde veri akışı bulunmazken ABD'de haftalık işsizlik maaşı başvuruları açıklanacak. Yarın TSİ saat 15:30'da açıklanacak Eylül ayı tarım dışı istihdam verisi ise kurun hareketi açısından önemli olacak. İstihdamın 172 bin artması bekleniyor.

HSBC Portföy Yönetimi'nden İbrahim Aksoy yolladığı bir notta "ABD’de tarımdışı istihdam verisinin 170 bin kişilik beklentinin üzerinde açıklanma ihtimali küresel olarak dolar tarafında ve ABD tahvilleri tarafında birkaç gündür kısmen fiyatlanıyor görünüyor. Bu nedenle olası yukarı yönlü sürprizin çok kuvvetli olmaması son günlerde dolardaki değerlenme sonrası dolar/TL'de 3.00 seviyesine doğru hızlı bir hareketi gündeme getirebilir." yorumunu yaptı.