Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

2016 yılında küresel para politikalarında büyük bir ayrışma olacağına ilişkin beklentilerini azaltmak zorunda kalan tahvil yatırımcıları, şimdi ise büyük merkez bankalarının birbirlerine nasıl yaklaşacaklarını düşünüyor.

Traderlar Fed'in, iyileşen ekonomik verilere bağlı olarak, 2016 yılı bitmeden faiz artırımına gideceği yönündeki beklentilerini artırmakta hızlı davranıyor. Aynı zamanda, Avrupa Merkez Bankası (AMB) ve Japonya Merkez Bankası'nın (VOJ) varlık alım programlarını azaltacaklarına ilişkin spekülasyon güç kazanıyor. Geçtiğimiz ayki fikir birliği, otoritelerin geniş para politikaları uzun bir süre boyunca sürdürebilecekleri yönündeydi.

Sydney'de Russell Investments para yöneticisi Andrew Sneddon, “ABD tahvil faizlerinde döngüsel olarak düşük seviyelerin geride kaldığını söyleyebiliriz” dedi.

ABD 10 yıl vadeli hazine thavillerinin faizi, Perşembe günü Londra saatiyle 07:23'te yüzde 1.71 oldu. Geçtiğimiz hafta yüzde 1.51 seviyesine kadar gerileyen gösterge tahvil faizi, Temmuzayında yüzde 1.318 ile rekor düşük seviyeyi görmüştü. ABD 2 yıl vadeli hazine tahvillerin faizi ise Çarşamba günü, 3 Haziran'dan bu yana ilk kez yüzde 0.85'i görmesinin ardından Perşembe günü yüzde 0.84 oldu.