Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) euro bölgesi enflasyonunda toparlanma tahmini piyasanın gelecekte izlenecek para politikasına ilişkin beklentilerin bir yansıması, ve AMB yönetimi bu beklentileri karşılama konusunda kararlı.

Perşembe günü açıklanan 7-8 Eylül'deki AMB toplantısına ilişkin kayıtlarda, "Enflasyonda tahmin edilen yol, sıradışı düzeyde destekleyici olan finansal koşullara bağlıydı ve koşullar büyük oranda mevcut genişlemeci para politikası duruşu ve para politikasının gelecekte izleyeceği yola ilişkin ortaya çıkan beklentilerin bir yansımasıydı." denildi. AMB tutanaklarında, "Üyeler, enflasyonu, Yönetim Kurulu'nun orta vadeli hedefi seviyelerine uygun düzeye geçikme yaşanmaksızın getirme konusunda kararlıdır" denildi.

Varlık alım programının sonlandırılmasına mevcut takvimde 6 ay kala, AMB parasal genişlemenin geleceği üzerine çalışmalar gerçekleştiriyor. Varlık alım programının gerekirse uzatılabileceği konusunda taahütte bulunan AMB Başkanı Mario Draghi, satın alınabilecek tahvillerin tükenmemesi için programın yönetiminde kullanılan ve kendileri tarafından konulan kuralların gözden geçmesini istedi. Öte yandan, AMB yetkilileri arasında varlık alımlarının kademeli olarak azaltılacağı konusunda resmi olmayan bir uzlaşma var.

Geçtiğimiz ay gerçekleşen toplantı öncesinde, ekonomistler ve yatırımcılar arasında AMB'nin parasal genişlemeyi uzatacağı yönünde yaygın bir kanı bulunuyordu. Varlık alım programının ilk olarak Eylül ayına kadar sürmesi planlanıyordu. Program şimdiye kadar 6 ay uzatıldı ve halihazırda Mart ayında sona ermesi planlanıyor.

AMB kayıtlarında, "Mevcut enflasyon hala sürdürülebilir ve ikna edici bir toparlanma işareti vermiyor. Bu nedenle fiyatlardaki trendler ile ekonomik ve finansal piyasalardaki gelişmeler yakından izlenmeye devam edilecek" denildi.

AMB Eylül'de fiyatlar genel seviyesindeki büyümenin 2018'de ortalama yüzde 1.6'ya yükseleceğini ve yüzde 2 hedefinin altında kalacağını tahmin etmişti. AMB yüzde 2 enflasyon hedefini 2013'ten bu yana tutturamıyor. Euro bölgesinde enflasyon oranı Eylül'de yüzde 0.4'ye kalmıştı.