Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünya Bankası Grubu Başkanı Jim Yong Kim, gelişen ülkelerin halen zor durumda olduğunu belirterek, "Şu anda resesyonda olan gelişen ülke sayısı, 2009'dan bu yana en yüksek seviyeye ulaştı." dedi.

Kim, Washington'da düzenlenen IMF-Dünya Bankası Yıllık Toplantıları kapsamında basın toplantısı düzenledi. Konuşmasına Karayipleri etkileyen Matthew Kasırgası'nın en sert vurduğu ülkelerden Haiti'ye birlik mesajı vererek başlayan Kim, Dünya Bankasının ülkeye acilen bir heyet göndereceğini bildirdi.

Kim, son 10 yılın en güçlü kasırgasının iklim değişikliğiyle mücadelenin önemini bir kez daha gösterdiğini belirterek, Birleşmiş Milletler üyelerinin Paris Anlaşması'nın 4 Kasım'da yürürlüğe girmesini sağlamasını bu açıdan çok önemli bulduğunu dile getirdi.

Daha sonra ekonomik değerlendirmelere geçen Kim, gelişen ülkelerin halen zayıf küresel büyüme nedeniyle zorluk çektiğini kaydederken, "Şu anda resesyonda olan gelişen ülke sayısı, 2009'dan bu yana en yüksek seviyeye ulaştı." dedi.

Kim, düşen emtia fiyatları ve yavaşlayan küresel ticaretin birçok ülkenin ekonomisini tehdit ettiğini ve Dünya Bankasının 2030 itibarıyle "Aşırı Fakirliği Bitirme" hedefini sekteye uğratabileceğini ifade etti.

İklim değişikliği, mülteci krizi ve salgın hastalıklar gibi küresel şokların üst üste gelmesi nedeniyle uluslararası işbirliğine daha fazla ihtiyaç duyulduğunu anlatan Kim, "Eğer, 2030 itibariyle aşırı fakirliği sonlandıracaksak, çabalarımızı artırmalı ve her global zorluğa gereken aciliyet ve boyutta karşılık vermeliyiz." ifadelerini kullandı.

Kim, bu hedeflere ulaşmak için Dünya Bankası üyelerine gelir eşitsizliğini azaltacak, insan sermayesine yatırımı artıracak ve küresel şoklara karşı direnci sağlamlaştıracak adımlar atmaları çağrısında bulundu.

AA