Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İngiliz Sterlini'nin dolar karşısında Cuma günkü kaybı yüzde 6.1'i gördü. Traderlar, Brexit referandumunun sonuçlarının açıklandığı günden bu yana görülen en sert düşüş için, paritedeki hareketin bilgisayar kaynaklı satış emirleri tarafından arttığını düşünüyor.

Sterlin, Asya'daki erken işlemlerde, Bloomberg tarafından derlenen verilere göre 1.1841 seviyesine kadar gerileyerek Mart 1985'ten bu yana en düşük seviyesini gördü. Kısa süreli düşüşün ardından kayıplarının önemli kısmını geri alan sterlin, TSİ 08:06'da dolar karşısında yüzde 1.46 ekside 1.2431 seviyesinden işlem gördü. Bazı traderlar insan hatası olasılığı üzerinde dururken, “şişman parmak” hatasına algoritmalardan kaynaklanan satış baskısının eklendiğini düşünüyor. Diğer bir kısım ise, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'nin İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılmanın sonuçlarına katlanması gerektiğini belirttiği Financial Times makalesini işaret ediyor.

Syndey'e Rochford Capital Pty yöneticisi Derek Mumford, o ve çalışma arkadaşlarının sterlindeki düşüşün nedenlerini araştırdıklarını, haberleri ve interneti taradıklarını belirtti.

Mumford, “Hareketin hızına bakılacak olursa hızlı bir çöküş gibi görünüyor” dedi. Sterlinni 1.28 seviyesinin üzerine tırmanmadığı bir durumda, gelecek haftalarda 1.15'e gerilemeye hazırlandığını ekleyen Mumford, “Bunu doğrulamakta zorluk çekiyorum. AB'nin sert bir Brexit'e yöneleceğine ilişkin bir şok olduğunu düşünmüyorum” şeklinde devam etti.