Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de bugün açıklanacak tarım dışı istihdam verisinin güçlü gelmesi durumunda Fed'in faiz artışını tetikleyebileceği ve doların güçleneceği beklentisi gelişen ülke paralarının düşmesinde etkili oluyor.

Vadeli kontratlar, Fed'den Aralık'ta faiz artırım beklentisini %64 olarak fiyatlarken dolar Mayıstan beri en büyük beş günlük kazancına hazırlandı. Güney Kore para birimi Won ve Türk Lirası bugün kayıplara öncülük etti. 

Dün açıklanan veriye göre ABD'de haftalık işsizlik başvuruları 1973'ten beri en düşük seviyeye yaklaştı. Bugün ise Eylül tarım dışı istihdam verisinin 172 bin artması bekleniyor.

PARA BİRİMLERİ VE BorsaLAR

MSCI Gelişen Piyasa Kur Endeksi 30 Eylül'den beri %0.3 geriledi. Endeks bugün %0.1 düşerek dördüncü seansta da gerilemiş oldu. Won %0.4 düşerek 5 günde %1.4 düştü. Türk Lirası %0.4, Çek korunası, Polonya zlotisi ve Güney Afrika randı %0.3'er oranda düştü.

Malezya ringiti ise %0.2 düştü ve 21 Eylül'den beri en düşük seviyeyi gördü.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi %0.3 düştü, endeks haftalık bazda %1.2 yükseldi. Endeksteki 11 sanayi grubu da geriledi. Samsung Electronics faaliyet karının tahminleri aşmasıyla %1.5 kadar yükseldi. Hong Kong'ta Hang Seng endeksi %0.3 geriledi. Çin'de ise piyasalar tatil nedeniyle kapalı.