Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Uluslararası danışmanlık şirketi KPMG Türkiye Danışmanlık Bölümü Kıdemli Müdürü Onur Okutur, gelecek yıl doğalgaz ve yenilenebilir enerji santralleriyle elektrik dağıtım firmalarında "milyar dolar seviyesinde" yeni satın almalar ve büyük birleşmeler yaşanacağını belirtti.

Okutur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, enerji piyasasında bu yıl içinde özelleştirmeler dışında çok fazla şirket birleşmesi ve satın almayla karşılaşılmadığını söyledi.

Elektrik fiyatlarının düşmesinin özellikle doğalgaz santrallerinde yeniden kredi yapılandırılmasına yol açtığını ifade eden Okutur, "Gerçekleştirilen elektrik üretim yatırımlarının, elektrik tüketim beklentilerinden daha hızlı büyümesi ve oluşan arz fazlası serbest piyasada elektrik fiyatlarının düşmesine yol açtı. Düşük fiyat ortamında bekledikleri gelir tahminlerini sağlayamayan, başta doğalgaz santralleri olmak üzere elektrik üreticileri, finansman ödemelerinde sıkıntılarla karşılaşmaya başladı. Bu üreticilerin borç yapılarının düzeltilmesi veya ek finansman kaynağı bulmaları gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu.

Okutur, ayrıca Elektrik Üretim Anonim Şirketinin (EÜAŞ) yayımladığı kapasite satış yönetmeliğiyle kapasite piyasasının kurulmasının doğalgaz santrallerini olumlu etkileyeceğine dikkati çekerek, söz konusu yönetmeliğin, devletin doğalgaz santrallerine üretim yapmadıkları durumlarda bile şebeke güvenliği ve yedek kapasite tutma hizmetleri için mali destekte bulunmasını öngördüğünü anlattı.

Bu tür gelişmelerin hem yerli hem de yabancı yatırımcıların ilgisini çektiğini ve bazı santrallerin yeni ortaklıklara konu olmasını sağlayacağını ifade eden Okutur, şunları söyledi:

"Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması (YEKDEM), yenilenebilir enerji kaynaklarında özelleştirme ve satın almaları teşvik etmeye devam ediyor. Son yıllarda özelleştirmesi yapılan santrallerin büyük bir bölümü hidroelektrik santralleriydi. Bu yıl sonuna kadar da 5 grup hidroelektrik santralinin özelleştirmesinin gerçekleşeceği duyuruldu. Ayrıca geçtiğimiz yıllarda yerli küçük yatırımcılar çeşitli hidroelektrik santraller kurdu. Bu santrallerin yönetiminin ideal standartlarda yapılmaması, bu varlıkları daha etkin ve verimli işletebilecek Türk ve uluslararası kurumsal firmaların ilgisini çekiyor."

Elektrik dağıtım firmalarında yeni ortaklıklar bekleniyor

Okutur, ABD doları cinsinden fiyat garantisi sağlayan YEKDEM kaynaklarının, yatırımcıları kur riskine karşı korumaya ve onlara düzenli getiri sağlayan yatırım fırsatları sunmaya devam ettiğini belirtti.

Hidroelektrik santralleri gibi YEKDEM'den yararlanan jeotermal, rüzgar ve güneş santrallerinin şebekeye bağlanmasında son yıllarda ciddi bir artış yaşandığına işaret eden Okutur, "Bu yıl sayıları az da olsa rüzgar ve jeotermal santrallerde birleşme ve satın alma işlemleri oldu ve bu alanlarda 2017'de yatırımlar artacağı için birleşme ve satın almaların da artmasını öngörüyoruz." ifadesini kullandı.

Okutur, 2011'de özelleştirmesi yapılan dağıtım bölgeleri sayesinde hem devletin kasasına 12 milyar dolardan fazla kaynak aktarıldığını hem de firmaların ciddi miktarda altyapı yatırımı ve müşteri memnuniyetini arttırıcı yatırımlar gerçekleştirdiğini dile getirdi.

Son zamanlarda, işlemler gerçekleşmese de çeşitli yabancı grupların elektrik dağıtım şirketlerinde ortaklık ve satın alma konularını değerlendirdiğini gözlemlediklerini belirten Okutur, "Elektrik dağıtım sektöründe devlet tarafından garantili kar marjı verilmesi, elektrik dağıtım şirketlerinin geniş müşteri portföyüne ve düzgün nakit akışına sahip olması, bu varlıkları yeni ortaklıklara açık hale getiriyor. Bu özellikler elektrik dağıtım alanında önümüzdeki yıllarda milyar dolar seviyesinde birleşme ve satın almalar gerçekleşmesini sağlayacaktır." açıklamasında bulundu.

Okutur, Avusturyalı şirket OMV tarafından satılacağı duyurulan Türkiye'nin en büyük perakende satış ağına sahip Petrol Ofisinin satış işleminin, gelecek yılın ilk yarısında tamamlanacağını öngördüğünü sözlerine ekledi.