Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD istihdam piyasasının ivmesi Fed'in yıl sonundan önce faiz artırma planlarını destekleyebilir ancak kötü gelecek bir veri de Fed'in planlarını bozabilir.

Eylül ayı istihdam verisinin ardından, Aralık'taki FOMC toplantısına kadar 2 istihdam verisi daha göreceğiz. Dolayısıyla piyasalar daha sonra göreceğimiz verilere göre Eylül ayı verisine daha az duyarlı olabilir. İstihdam verisi aynı zamanda kalan haftalarda, hem seçmenlerin hem de başkan adaylarının ekominin sağlığına ilişkin değerlendirmelerini şekillendirecek. ABD Başkanlık seçimlerinden sadece 4 gün önce yani 4 Kasım'da açıklanması beklenen Ekim ayı istihdam verisini değerlendirmek için seçmenlerin önünde çok az zaman olacak. 

Piyasa beklentisi Eylül ayında istihdam artışında ılımlı bir toparlanma olacağı yönünde, ancak, analistler Ağustos ayı verisinde kayda değer bir revizyon olup olmadığına da dikkat edecek. Ağustos ayı verisinde geçtiğimiz yıllarda önemli revizyonlar yapılmıştı. İşsizlik oranında herhangi bir değişiklik beklenmiyor. Bloomberg Intelligence Economics ekibi, ekonomik büyümedeki toparlanmanın istihdamın artış hızında yeniden bir toparlanmaya yol açacağı görüşüne hakim ve bu nedenle güçlü bir veri bekliyor. BI Economics ekibine göre, toparlanma eğer Eylül ayında gelmezse 4. çeyrek boyunca açıklanacak diğer verilerde görülebilir.

İstihdam verisinde nelere dikkat edilecek ?

Manşet

Bloomberg'in derlediği ankete katılan ekonomistlerin beklentisi Eylül ayında tarımdışı istihdamın 172 bin seviyesinde gerçekleşeceği yönünde, geçtiğimiz 6 ayın ortalaması 175 bin, 12 ayın ortalamasıysa 204 bin seviyesinde bulunuyor. Ekonomistlerin beklentisi 125 bin ila 220 bin arasında değişiyor.

Eylül ayı istihdam verileri geçtiğimiz 5 yılda piyasa beklentisinden çok büyük bir sapma göstermedi. Ancak daha uzun vadede bakıldığında, örneğin 10 yıllık dönemde, istihdam verisi ortalamada yaklaşık 30 bin seviyesinde beklentinin altında kaldı. Geçtiğimiz 6 ayda, istihdam verisinin piyasa beklentisinin altında kaldığı aylar üstünde kaldıklarıyla aynı sayıda.

İşsizlik oranı

İşsizlik oranına ilişkin beklenti Eylül ayında değişiklik olmayacağı yönünde, medyan beklenti işsizlik oranının yüzde 4.9 düzeyinde gerçekleşeceğini gösteriyor. İşsizlik oranı geçtiğimiz 13 ayda istikrarlı bir seyirle, yüzde 4.7 ila 5.1 arasında seyretti. Bu denli istikrarlı bir dönem en son 2007'de görülmüştü. O dönemde işsizlik oranı yüzde 4.6 ila bugünki yüzde 4.9 arasında dalgalanmıştı. Yüzde 5'in hemen altında kalmayı sürdüren işsizlik rakamı ABD ekonomisinin tam istihdama yaklaştığını işaret ediyor olabilir.

Ücretler

Ortalama saatlik ücretler verisi, ekonomi tam istihdama yaklaşırken işgücü piyasasında ücret baskısı yaşanıp yaşanmadığına dair bir gösterge olacak. Piyasa beklentisi aylık yüzde 0.3 artış olcağı yönünde, bir önceki veri yüzde 0.1 seviyesindeydi. Beklentilere paralel gerçekleşecek bir veri yıllık trendi yüzde 2.6'ya taşıyarak, bir önceki ayki yüzde 2.4 seviyesinin üzerine çıkaracak. Resesyon sonrası en yüksek seviyeler yüzde 2.7 seviyesindeydi.

Çalışma saatleri

Piyasa beklentisi, haftalık çalışma saatlerinin yüzde 10 artarak 34.4 saate ulaşacağı yönünde.