Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Rusya, önümüzdeki hafta İstanbul'da gerçekleşecek toplantıda OPEC üyeleriyle üretime yönelik bir anlaşma beklemediğini söyledi. Petrol düştü.

Rusya Enerji Bakanı Alexander Novak İstanbul'da OPEC temsilcileri ile görüşmelerin sadece "istişare" şeklinde gerçekleşmesini beklediğini söylerken, brent petrol üç gündür ilk kez düştü.

Novak Cuma günü Moskova'daki bir mülakatta, "Bir anlaşma imzalanmasını beklemiyorum. Sadece istişare edeceğiz." dedi.

Petrol, OPEC üyelerinin 28 Eylül'de Cezayir'deki görüşmelerde 8 yıldır ilk kez üretimi kısma konusunda anlaşmasının ardından yüzde 10 yükseldi. OPEC üyeleri önümüzdeki hafta İstanbul'da anlaşmanın uygulanmasına ilişkin görüşmeler gerçekleştirecek. Venezuela Petrol Bakanı Eulogio Del Pino Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Rusya'nın da OPEC dışı üyelerin üretimi kısma planına nasıl katılabilecği konusunu görüşmek üzere toplantıya katılacağını söylemişti.

Aralık vadeli Brent petrol Londra'daki işlemlerde gün içerisinde yüzde 0.6 kadar değer kazanmasına rağmen yerel saat ile 12:34'te 12 sent gerileyerek 52.39 dolar/varile düştü. 

Novak'ın da dahil olduğu petrol bakanları 9-13 Ekim'de İstanbul'da gerçekleşecek 23. Dünya Enerji Kongresi'ne katılacak. Geçtiğimiz ayki konuşmasında, Rusya ve OPEC'in üretimi dondurma konusunda anlaşmasını istediğini söyleyen Rusya Başkanı Vladimir Putin de Pazartesi günü Kongre'ye katılacak.