Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de işverenler Eylül'de işe alımlara devam ederek istihdam piyasasının ekonomiyi desteklemeyi sürdüreceğine işaret etti.

ABD Çalışma Bakanlığı verilerine göre tarım dışı istihdam Eylül'de 156 bin arttı, işsizlik oranı %5'e yükseldi. Beklenti istihdamın 172 bin artması, işsizlik oranının ise %4.9'da kalmasıydı. Ortalama Saatlik Kazançlar Eylül'de aylık %0.2 ile beklentinin altında arttı. Beklenti %0.3 artıştı. Yıllık bazda ise % 2.6 ile beklentiye paralel arttı. 

Bir önceki aya ilişkin istihdam verisi ise 151 binden 167 bine revize edildi. Önceki 2 aylık net tarım dışı istihdam revizyonu da 7 bin kişi aşağı yönlü revize edildi. İşgücüne katılım oranı ise % 62.8'den %62.9'a yükseldi. 

Florida'daki Raymond James Financial'de şef ekonomist olan Scott Brown, istihdam artışının bir nebze yavaşlasa da endişe kaynağı olmadığını söyledi.

Bu arada beklentinin altında gelen veri sonrası Dolar/TL 3.0547 seviyelerinden 3.0398'e kadar geriledi. 

İstihdam piyasasındaki ilerlemenin tüketici harcamaları ve daha fazla ücret artışını destekleyeceği ve Fed politika yapıcılarını yıl sonuna kadar faiz artışı için cesaretlendireceği belirtiliyor. Fed'in faiz kararı açısından önem teşkil eden bu veri, Kasım toplantısından önceki son istihdam verisi olması açısından da önem teşkil ediyor.

Diğer yandan ABD'de Çarşamba günü açıklanan veri, özel sektör istihdamının Eylül'de 154 binle beklentinin altında arttığını göstermişti.