Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Bir zamanlar ABD’nin Sovyetler Birliği ile giriştiği aya gitme yarışında galip gelmesini sağlayan Boeing şimdi de Mars yarışında Elon Musk’ın şirketi SpaceX’e kafa tutuyor. Şirketin CEO’su Dennis Muilenburg Chicago’da katıldığı bir etkinlikte yaptığı konuşmasında uzay turizmini, yörüngede dolanan alışveriş merkezleri, oteller ve fabrikalarla birlikte hayal ettiğini ifade etti.

Bloomberg'in haberine göre “Marsa giden ilk insanların bir Boeing roketi ile oraya ulaşacağından eminim” diyen Muilenburg, uzay yolculuğunun gelecekte daha rutin bir hal alacağından ve ticari uçuşların sayısının artacağından bahsetti. Boeing şu anda NASA ile birlikte Space Launch System adlı roketi geliştiriyor. Şirket ayrıca, SpaceX’le birlikte Uluslararası Uzay İstasyonu’na taşımacılık yapan iki şirketten birisi.

Elon Musk geçtiğimiz hafta SpaceX’in Mars’a her seferinde 100 yolcu götürecek seferler düzenlemeyi planladığını ifade etmişti. Şu anda milyar dolarlar gerektiren bu yolculuğun masrafının ise kişi başı 100 bin dolara kadar düşürülmesi hedefleniyor.

Boeing, Ay’a ilk insanları gönderen Saturn V roketini tasarlamıştı. Şirketin CEO’su Muilenberg artık uzay turizmini çok daha yakın bir ihtimal olarak görüyor ve bu sektörün orta vadede gelir getiren bir ticari pazara dönüşmesini bekliyor. Bunun için de Uluslararası Uzay İstasyonu’nun yanına birkaç otel ve yer çekimsiz ortamda çalışan fabrikalar inşa edilebileceğini düşünüyor.

Boeing ve Lockheed Martin, sadece uzay yolculuğunda değil, havayolu taşımacılığında da sınırları zorlamanın hesaplarını yapıyor. Bilim kurgu filmlerinde gördüğümüz yüksek hızlı seyahatleri mümkün kılmak için uğraşan şirketler, ses hızından üç kat hızlı uçaklarla seyahati müşterilerine sunmak istiyor.

Lockheed’in geliştirdği Falcon Hipersonik Teknoloji Aracı 2, Mach 20 hızında (saatte yaklaşık 25 bin km) seyahat edebilecek şekilde tasarlandı. Bu uçak Türkiye’den ABD’ye ya da Avustralya’ya yarım saatte varabilir. Boeing’in ürettiği X51A WaveRider modeli ise 2013 yılında Mach 5.1’e (saatte 6 bin 300 km) ulaşmıştı.

Muilenburg bu hızlara ulaşmanın mümkün olduğunu ancak bu hizmeti sunmak için maliyetleri düşürmenin bir yolunun bulunması gerektiğini ifade etti.

ABD senato komitesi, NASA'nın Mars'a gidiş projesine 19.5 milyar dolar ödenmesini onayladı. Aynı proje kapsamında, Uluslararası Uzay İstasyonu'na yeniden Birleşik Devletler topraklarından havalanan roketler ile astronot gönderilmeye başlanması projesinin 2018'den önce başlaması da bulunuyor. Son yıllarda bu iş için Rus roketleri kullanılıyor ve kalkışlar Rusya topraklarından gerçekleşiyordu.