Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Dolar/TL geçtiğimiz Cuma günü ABD'de tarım dışı istihdam verisinin 156 bin artarak beklentinin altında kalmasıyla 3.0547 seviyelerinden 3.0344'e kadar gerilese de bu seviyelerde kalmayı başaramadı.

Bugün yurtiçinde Ağustos sanayi üretim verisi tek önemli veri olarak öne çıktı. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi, ağustosta bir önceki aya göre % 9.4 ile beklentinin oldukça üzerinde arttı. Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise geçen yılın aynı ayına göre % 2.2 artış gösterdi.



Dolar güne 3.0470 liradan başlamasının ardından kademeli olarak 3.07'ye kadar yükseldi. Euro ise 3.40'lı seviyelerden 3.4289'a yükseldi. Uzmanlar kurdaki yukarı yönlü baskının henüz sonlanmadığını belirtiyor.  

Türk Lirası, gelişmekte olan ülke para birimleri arasında da %0.64 değer kaybıyla en çok düşenlerde başı çekti.



"REKOR SEVİYE TEST EDİLEBİLİR"

Kapital FX Araştırma Uzmanı Enver Erkan kurda yukarı yönlü hareketin devam edebileceğini belirtti. Erkan yolladığı notta, "Borsa’nın sınırlı bir marjda aşağı doğru çekilip sonra yeniden destek almasını, tahvil faizlerinin de birer bant aralığı kadar yükselmesini bekliyoruz.

Olası düzeltme hareketlerinde kurun 3.05 üzerinde kalmaya devam etmesi halinde 3.10 rekor seviyelerinin yeniden test edilmesini bekliyoruz" ifadesini kullandı.

TEB Yatırım kurdaki yükselişin gelişen piyasalarla paralel bir hareket olmadığını belirterek "Türkiye ile alakalı bir negatif haber yok. Türk bankalarının dolar mevduata %3.5 oranında faiz uyguluyor olmalarının USD talebine pozitif etki yapıyor olması ve 3.0650 direncinin yukarı kırılması (3.0947 yeni direnç) Doların yukarı hareketindeki nedenler olarak sayabiliriz" ifadelerini kullandı.



FED TUTANAKLARI VE YELLEN RADARDA

Bu hafta piyasalarda Çarşamba günü açıklanacak Fed'in toplantı tutanakları ve Cuma günü Fed Başkanı Janet Yellen'in konuşması yakından takip edilecek.

Fed Eylül toplantısında faizleri değiştirmemiş ancak 3 yetkili faiz artırmama kararına karşı çıkmıştı. Tutanakların bu anlaşmazlık ve faiz artışının zamanlaması konusuna ışık tutması bekleniyor. Birçok ekonomist ve trader Fed'in Aralık ayında faizleri 25 baz puan artırabileceği görüşünde birleşiyor. 

ABD'de üçüncü çeyrek bilançoları açıklanmaya başlıyor. Yurtiçinde OPEC ve OPEC dışı petrol üreticileri bugün İstanbul'da düzenlenen Dünya Enerji Kongresi'nde buluştu. Çarşamba günü ise cari işlemler dengesi verisi haftanın öne çıkanları arasında...

(Güncellendi)