Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Pacific Investment Management Co. (Pimco), Fed'in 2017 yılının sonuna dek iki ila üç kez faiz artırımına gidebileceği rahmininde bulundu. ABD Hazine tahvilleri, petrol fiyatlarındaki yükselişin ardından sert düştü.

Pimco, Pazartesi günü Twitter hesabından yaptığı açıklamada, yüksek ekonomik büyüme ve enflasyonun merkez bankasının sıkılaştırmaya yönelteceğini kaydetti. Dünyanın en büyük tahvil fonunu yöneten, merkezi Newport Beach, California'da bulunan Pimco, bu açıklamayı, yükselen petrol fiyatlarının ABD'de enflasyonun hızlanacağı spekülasyonunun güçlendirmesi üzerine yaptı.

Yatırımcıların Fed'in faiz artırımına gidebileceğine hazırlanması, ABD Hazine tahvillerini dünyanın en kötü performans gösteren devlet tahvilleri haline getirdi. ABD'nin 10 yıl ve daha uzun vadeli tahvilleri, Pazartesi günü itibariyle son üç ayda yüzde 5.8 değer kaybetti ve Bloomberg ve European Federation of Financial Analysts Socities'in takip ettiği 144 tahvil endeksi arasında en fazla kaybeden grup oldu.

Tokyo'da Sumitomo Mitsui Trust Asset Management tahvil yatırımcısı Hideaki Kuriki, "ABD Hazine tahvil faizleri muhtemelen yükselecek," dedi ve "Fed faizi Aralık ayında 25 baz puana rtıracak. Petrol fiyatları yükseliyor. Faizler ekonomideki yumuşama ile birlikte 2017'de geri çekilebilir" şeklinde görüş bildirdi.

ABD'nin gösterge 10 yıl vadeli Hazine tahivllerinin faizi beş puan artarak Tokyo saati ile 10:40'ta yüzde 1.77'ye yükseldi. Batı Teksas petrolü (WTI) Pazartesi günü yüzde 3.1 yükselerek varil başına 51.35 dolar ile Temmuz 2015'ten bu yana en yüksek seviyesinden kapandı.