Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Fed'in bu yıl faiz artıracağı beklentisiyle Türk Lirası, diğer gelişen ülke para birimlerine paralel olarak dolar karşısında değer kaybediyor. Vadeli kontratlara göre Aralık ayında faiz artırımı olasılığı % 68'e yükseldi.

Kur yeni güne 3.0790'dan başlamasının ardından 3.0887'ye kadar yükseldi. Güne 3.4260'tan başlayan euro da 3.4321'e kadar yükseldi.

YENİ REKOR GELİR Mİ?

İnfo Yatırım FX Araştırma Uzmanı Cem Gönen Bloomberg HT'ye kurda yeni rekor görülebileceğini söyledi. Gönen; "15 temmuz sonrası yakalann rekora az kaldı ama buna rağmen piyasa net şekilde tepki vermedi. Tahvil tarafında ciddi hareket yok,  Borsada ciddi satış baskısı yok. Kur tarafındaki hareketi piyasa normal algıladı gibi hissiyat var. Bu süreçte gelişen ülke para birimlerinden net şekilde negatif ayrıştığımız da görülüyor. Şu an TL varlıklar bir miktar daha negatif ayrışmaya devam edebilir.

Teknik olarak 3.08'in üzerindeki fiyatlamalarla kısa vadede yeni rekor test edilebilir. Kanalın üst bandı 3.12-3.13 bandına yakın olacak gibi duruyor" yorumunu yaptı.

"TARİHİ ZİRVE GÖRÜLEBİLİR"

HSCB Portföy Yönetimi Stratejisti İbrahim Aksoy yolladığı notta gelişmekte olan piyasa para birimlerinin bugün genel olarak Fed kaygılarıyla dolar karşısında değer kaybettiğini hatırlatarak "Liranın seyri açısından petrol fiyatındaki hareketi izlemeye devam ediyoruz. Petrol fiyatında 50 dolar seviyesine doğru geri çekilme veya Fed faiz artışı kaygılarında azalma lirada kısmi rahatlama getirebilir" ifadesini kullandı.

Aksoy petrol fiyatındaki artışın ve Fed kaygılarının devam etmesi durumunda kurda önümüzdeki günlerde 15 Temmuz sonrası gördüğü 3.0960 tarihi zirvesini test edebileceğini belirtti.

15 Temmuz'daki darbe girişimi sonrası kredi derecelendirme kuruluşu S&P'nin Türkiye'nin notunu düşürmesinin ardından, dolar 20 Temmuz'da 3.0960 ile zirveyi test etmişti.

- PETROL 1 YILIN ZİRVESİNİ GÖRDÜ

Dün İstanbul Dünya Enerji Kongresi'nde konuşan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in petrol üretiminin kısıtlamasının doğru bir yöntem olduğunu söylemesinin ardından Brent petrolün varili 53,5 dolarla 1 yılın en yüksek seviyesini test etti.

Türkiye'de dün açıklanan sanayi üretimi verisi beklentilerin oldukça üzerine gerçekleşti. Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi ağustosta geçen yılın aynı ayına göre % 2,2, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise ağustosta temmuza göre % 9,4 arttı.

Bugün yurtiçinde kritik bir veri akışı bulunmazken Almanya'da ZEW Endeksi öne çıkıyor. ABD cephesinde de önemli bir veri bulunmuyor.