Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, petrol piyasasındaki krizin, geçmişte yaşananlardan çok farklı olduğunu belirterek, "Bugün yalnız üreticiler değil tüketicilerin de bu konuları düşünmesinin çok önemli olduğuna inanıyoruz. Devlet Başkanımız Putin'in söylediği gibi şu an halen üretimi dondurmak, piyasaya denge getirebilmek için en akıllı çözümdür." dedi.

Novak, Anadolu Ajansının Global İletişim Ortağı olduğu 23. Dünya Enerji Kongresi'nin ikinci gününde konuştu.

Petrolün dünyanın en önemli yakıtı olduğunu belirten Novak, petrol piyasasında yaşananların herkesi ilgilendirdiğini söyledi.

Son 10 yılda petrol piyasasında fiyatların çok yüksek seyrettiğini dile getiren Novak, şöyle devam etti:

"Şu anda daha öncekinden çok daha farklı bir durumdayız. Diğer krizlerden çok daha farklı bir kriz yaşanıyor. Bu kriz diğerlerinden farklı olarak çok daha uzun sürüyor. Son 10 yılda çok ucuza kredi alıyorduk. Sektöre büyük yatırımlar yapıldı. Yalnız geleneksel ülkeler değil, diğer ülkeler de bu konuda çalışmaya başladı. OPEC piyasayı düzenlemeden önce üretim giderek artıyordu ama artık kaya gazı var, ayrıca petrolün derin sulardan da çıkarılabileceğini gördük. Üreticiler de oldukça istikrarlı. Dolayısıyla daha fazla petrol üretiliyor. Fiyatların düşük seyretmesi nedeniyle yatırımcılar kaçabilir."

Son 2 yılda petrol piyasasında yatırımların 450 milyar dolar azaldığını kaydeden Novak, 35 büyük şirketin bu azalmaya neden olduğunu ifade etti.

Novak, geçmişte 10-12 yıl olan yatırım döngülerinin, yeni gelişen teknolojilerle artık daha kısaldığını belirtti.

Üretimi başlatmak ve canlandırmak için çok kısa süreye ihtiyaç olduğunu vurgulayan Novak, şöyle konuştu:

"Yeni teknoloji bunu mümkün kılıyor ve yatırım döngüsünün aralığı tabii ki mevcut durumu etkiliyor. Bütün bunlar büyük ve dramatik değişiklikler. Bütün bunları ve durumu yeniden ele almamız gerekir. Fiyatlarda dalgalanma süreleri uzun. Eskiden daha kısaydı. Fiyatlar 140 dolara kadar artıp 20 dolar düşüyordu, bütün bunları yaşadık ama şimdi yepyeni bir trend var ve bu trend devam edecek. Döngüler kısalıp, dalgalanmalar yüksek düzeyde olacak. Bu nedenle yatırımlar geri kalıyor, dalgalanmalar giderek daha çok olacak. Dolayısıyla yalnız OPEC'in toplam hacmin üçte birini üretmekle kalmayıp, bütün projelere de katılması gerekir, enerji üreten sistemlere katılması gerekir. Kriz durumunu atlatabilmek için çabalamalıyız. Mevcut krize nasıl cevap vereceğimizi, gelecekteki krizlere nasıl cevap verceğimizi önceden planlamalıyız."

Petrol piyasasında yeni yatırımlara ihtiyacın bulunduğuna işaret eden Novak, piyasa şartları bağlamında OPEC ile çalışabileceklerini bildirdi.

OPEC ülkelerinin son dönemde ortaya koyduğu fikirlerin doğru olduğunu belirten Novak, şunları kaydetti:

"Temel piyasa süreçlerini değiştirmeyelim, piyasadaki durumu düzeltmeye çalışalım. Rusya tabii ki bu sürece katılmaya her zaman hazır. En yakın gelecekte karşılıklı istişareler yapacağız ve somut öneriler getireceğiz. Önerilerimizi detaylı bir şekilde gündeme getirebileceğiz. Bugün yalnız üreticiler değil tüketicilerin de bu konuları düşünmesinin çok önemli olduğuna inanıyoruz. Devlet Başkanımız Putin'in söylediği gibi şu an halen üretimi dondurmak, piyasaya denge getirebilmek için en akıllı çözümdür. Başkanımız 'Riski ve dalgalanmaları azaltabiliriz' dedi. Yatırım olmazsa gelecekte neyle karşılaşacağız? Enerji kaynaklarının kalitesi ve çeşitliliği düşecek. Farklı ülkelerdeki sosyal gelişmeleri izlediğimizde görüyoruz ki buradaki iş birliğine katılmaya hazırız."

Novak, "Ülkemizde 200'den fazla üretici şirket var. Bunların yüzde 90'ının ürettikleri hacim, 10 büyük şirketten geliyor ve bunlar da tabii ki durumu etkileyebilecek boyutta şirketler. Bu Rusya'daki bir pazar ekonomisi ve bütün şirketler aynı pazarda çalışıyor. Tek tek bağımsız, kendi kararlarını alıyorlar ama şirketlerle bu konuları tartışıyoruz ve özellikle yılın başında fiyatlar konusunda anlaşıyoruz. Şirketlerimiz de ortak eyleme katılmaya hazır olduklarını söyledi." ifadelerini kullandı.

AA