Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

S&P 500 Endeksi, Fed'in bu yıl içerisinde faiz artıracağı konusunda artan spekülasyonun daha riskli varlıklara olan talebi azaltmasıyla ve şirketlerin kötü kar açıklamalarına bağlı olarak iyimserliğin azalmasıyla dört haftanın neredeyse en düşük seviyesine geriledi.

Hisse senetleri, Alcoa Inc.'nin karının beklentilerin altında gelmesi sonrası Ocak'tan bu yana en sert düşüşünü sergilemesiyle birlikte, bu ay içerisindeki en kötü gerilemesini gerçekleştirdi. Sağlık hisseleri, Illumına Inc'nin satışlarının beklentilerin altında kaldığını kaydetmesinin ardından yüzde 26 düşüşünün katkısıyla, en çok kaybeden grup oldu. Emtia üreticileri, doların iki ayın en yüksek seviyesine yönelmesiyle geriledi. Chip üreticileri, dört haftalık en büyük düşüşünü gördü. Apple Inc., Samsung Electronics Co.'nun Galazy Note 7 akıllı telefonunun sorunlu olması sebebiyle üretimi sona erdirmesi sonucu yükseldi. 

S&P 500 Endeksi, 100 günlük ortalama fiyatının aldına düşmesiyle öğleden sonra hızlanan kayıplarla birlikte, New York saatiyle 16:00'da yüzde 1.2 düşerek 2,136.73'e geriledi. Dow Jones, 200.38 puan veya yüzde 1.1 düşerek 18,128.66'ye indi. Nasdaq 100 Endeksi, Pazartesi günkü rekor düşük seviyesinin ardından yüzde 1.5 geriledi. Nasdaq 100, bu yıl 13'üncü kez rekor düşük seviyeye geriledi. CBOE Volatilite Endeksi yüzde 15 artarak üç haftalık en yüksek seviyesine ulaştı. 

RidgeWorth Investments kıdemli stratejisti Alan Gayle, "Piyasada şu an baskı yapan çeşitli faktörler var" dedi ve "Bilançolar, politika, Fed ve petrolün yoğun bir dönemden sonra mola vermesi. Genellikle şirketler bilançoların rehberliğinde hareket eder; ancak şu anki haberler bunun olmayabileceğini gösteriyor. Yatırımcılar, farklı kaynaklardan endişelerini artırıcı nitelikte haberler almış durumda ve piyasa elden çıkarma halinde" diye konuştu.