Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed'in Eylül ayı politika toplantısına ait tutanaklar, faiz artırma konusunda istekli olan yetkililerin Fed Başkanı Janet Yellen üzerinde ne kadar baskıda bulunduklarına ve yıl sonuna kadar faiz artırımı ihtimaline dair beklentilere ışık tutabilir.

Fed'in federal fonlama oranı hedefini yüzde 0.25 ila yüzde 0.50 arasında tuttuğu toplantı tutanakları Çarşamba günü TSİ 21:00'da açıklanacak. Fed Başkan Yardımcısı Stanley Fischer Pazar günkü bir konuşmasında alınan kararın "yakın" bir sonuç olduğunu söylemişti.

FOMC'nin 21 Eylül'deki toplantısında 10 üyenin 3'ü faiz artırımı yönünde oy kullanmıştı. Oy kullanan üyeler dışında kalan 7 yetkili 21 Eylül'deki toplantıya katılsa da bu yıl oy kullanma hakları bulunmuyor.

Washington'da Cornerstone Macro LLC ortağı Roberto Perli, "(FOMC'de faiz artırımı yönünde ayrılan) 3 muhalif üyenin görüşlerine kaç kişinin katıldığı hakkında niceliksel verilere bakacağım. Bu bize bu yıl faiz artırımının sağlam bir baz senaryo mu olduğunu yoksa bazı hayalkırıklığı yaratacak verilerle ötelenebilir mi olduğunu gösterecek" dedi.

Federal fonlama vadelileri kontratlarına göre, yatırımcılar Aralık'ta faiz artırımı olasılığını üçte iki olasılık olarak görüyor. Önümüzdeki ay faiz artırım ihtimaliyse yüzde 20'nin altında bulunuyor.

Eylül ayı FOMC kararı son 5 yılda ortak karardan faiz artırımı yönünde 3 üyenin ayrıldığı ilk toplantı oldu. Yellen Fed'in başında bulunduğu 2 yılın üzerindeki sürede FOMC içerisinde faizleri düşük tutma konusunda ortak görüşü koruma yönünde yoğun çaba harcadı. Ancak konsensus çözülüyor gibi görünüyor.

Fed'in 5 guvernörü ve New York Fed Başkanı FOMC'de sürekli olarak oy hakkına sahip. Geri kalan 4 oy hakkı 11 bölgesel Fed başkanı arasında yıllık olarak değişiyor.