Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Samsung Electronics, Galaxy Note 7 akıllı telefonlarında görülen patlama vakalarının ardından bu telefonların üretimini durdurduğunu duyurmasının ardından 3. çeyreğe ilişkin faaliyet karı beklentisini 2.3 milyar dolar aşağı çekti. Samsung'un kar tahminini revize etmesi Note 7 krizinin, Güney Kore'nin en büyük şirketine maliyetinin ilk işareti oldu.

Çarşamba günü Samsung tarafından mevzuat gereği yapılan açıklamaya göre, şirketin faaliyet karı Eylül'de sona eren 3 aylık dönemde 7.8 trilyon won yerine 5.2 trilyon won (4.63 milyar dolar) olacak. Bu açıklama analistlerin telefon işlerine dair tüm tahminlerini boşa çıkarıyor. Samsung 3. çeyrek gelirlerinin 49 trilyon won yerine 47 trilyon won olacağını tahmin ediyor.

Samsung, 3. çeyrek sonuçlarına dair ilk açıklamasının üzerinden 1 hafta geçmeden, Note 7 üretimini durdurmasına bağlı olarak, tahminlerini güncellemek zorunda kaldı. Şirket, güvenli olarak addedilen modeller dahil olmak üzere patlayan telefonlara ilişkin sorular karşısında zorlanmaktaydı.

HMC Investment Securities analisti Greg Roh, "Bu çok büyük bir düşüş. Bu açıklama, Samsung'un sadece satışların durmasına bağlı masrafları değil, satış kanallarındaki Note 7 stokları ve bir kaç ay önce satın alınan parçaların da maliyetlerini üstleneceğini gösteriyor" dedi.