Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(12:55'te güncellendi)

Tüm dünyada hisse senetleri, Çin'in ihracatındaki beklenmedik düşüşün dünyanın ikinci en büyük ekonomisinde daha derin bir yavaşlamayı işaret etmesi ve dünyanın en büyük ekonomisi ABD'nin ise faiz artırımına hazırlanması ile birlikte değer kaybederken, ülke tahvilleri ve dolar değer kazandı. Petrol düştü.

MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi üç ayın en düşük seviyesine yönelirken, 10 yıl vadeli ABD Hazine tahvillerinin faizi üç baz puan düştü ve yen değer kazandı. ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi Mart ayından bu yana en yüksek seviyesine çıktı. Sterlin dolar karşısında 1.2151 seviyesine gevşedi ve Türk Lirası tüm zamanların en düşük seviyesini gördü. Ham petrol varil başına 50 doların altında işlem gördü.

Yatırımcılar, Fed'in dün açıklanan Eylül ayı toplantı tutanaklarının yıl sonundan önce faiz artırımına gidileceği beklentilerini güçlendirmesinin ardından, Çin'in ihracatının son yedi ayın en hızlı düşüşünü göstermesi sonrası, güvenli liman niteliğindeki varlıklara yöneldi. Pacific Investment Management Co. (Pimco), 2017 yılının sonuna kadar Fed'den iki ila üç faiz artırımı beklediği tahmininde bulunmasının ardından, riski azaltma zamanının geldiğini belirtti.

Hong Kong'da Haitong International Securities Group Ltd. satış işlemlerinden sorumlu idari direktör Ansrew Sullivan, "Hisse senetleri, Fed'in faiz artırımına gideceği beklentileri ve Çin'in ihracatını olumsuz etkileyen küresel talepteki yavaşlama ile birlikte düşüyor" dedi.

Stoxx Europe 600 Endeksi,, ham amdde ve finans sektörü hisselerinin öncülüğünde, Londra saati ile 09:27'de yüzde 0.9 aşağıda seyrediyordu.

(12:55'te güncellendi)