Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Dün Başbakan Binali Yıldırım'ın Başkanlık sistemini de içeren anayasa değişlikliği teklifini Meclis'e yakın zamanda getireceklerini açıklaması ve Fed'in faiz artıracağına dair artan beklentilerle önceki tarihi zirvesini test eden kur, yeni günde 3.10 seviyesini de aşarak tarihi yüksek seviyeye çıktı.

Dolar/TL 15 Temmuz darbe girişimi sonrası kredi derecelendirme kuruluşu S&P'nin Türkiye'nin notunu düşürmesinin ardından, 20 Temmuz'da 3.0973 ile tarihi zirveyi test etmişti. Kur dün de Başbakan'ın açıklamalarının ardından 3.07'li seviyelerden kademeli olarak yükselişe geçti ve 3.0973'ü yeniden test etti.

Dolar bugüne 3.0920 liradan güne başlarken kademeli olarak 3.10 ve 3.1112 seviyesine kadar yükselerek tarihi rekor seviyeyi test etti. Dolarda böylece bu yılki yükseliş %6.2 oldu. Borsa ise bugün de düşerek üç aydaki en uzun düşüş sürecine ilerledi.

"3.10 - 3.20 ARASINDA YENİ BİR DENGE OLUŞABİLİR"

Tanto Capital Partners Kurucu Ortağı ve CEO'su Ozan Özkural Bloomberg HT'ye belirsizliklerin olduğu bir ortamda kurdaki yükselişin doğal olduğunu belirterek "3.10 - 3.20 arasında bir denge oluşabilir" dedi.



FED TUTANAKLARI ETKİSİ

Dün Fed'in Eylül ayı toplantısına ait tutanaklar açıklandı. Tutanaklar, bazı yetkililerin yakın zamanda faiz artışından yana olduğunu gösterdi. Tutanakların ardından vadeli kontratlara göre yıl sonuna kadar faiz artırım beklentisi %68'de kaldı.



Tutanakların sonrasında Dolar/TL uluslararası piyasalarda 3.0862'den 3.0787'ye indikten sonra 3.0830 seviyelerinde denge buldu.
Tutanaklarla gelişen ülke varlıkları da bir ayın en düşük seviyesine gerilemişti. 

Bugün Çin'de açıklanan ihracat verisi küresel piyasalar tarafından fiyatlanıyor. Çin'in ihracatı Eylül'de geçen yılın aynı ayına göre yüzde 10 düştü. Bu, Şubat'tan beri en büyük düşüş oldu.



Bugün yurtiçinde önemli bir veri akışı bulunmazken ABD'de haftalık işsizlik başvuruları izlenecek.

Türk Lirası bu sene gelişen piyasa kurları arasında Meksika ve Arjantin'in para birimlerinden sonra en fazla değer kaybeden para oldu. Türk Lirası, son 1 ayda da gelişen piyasalara kıyasla dolara karşı %3.84 ile en fazla düşen para birimi oldu.