Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin 594 milyarder sayısı ile ABD'yi tekrar geride bırakarak ikinci kez zirveye oturdu.

Ülkenin Şanghay merkezli iş, ekonomi ve araştırma dergisi "HurunReport"un açıkladığı verilere göre, dünyanın ikinci büyük ekonomisi Çin, 594 dolar milyarderi ile 535 milyardere sahip ABD'yi yine geçerek bu yıl da zirveye oturdu.

Geçen yıl Çin, yüzde 242 artış kaydederek 596'ya çıkan dolar milyarderi sayısıyla 537 milyardere sahip ABD'yi ilk kez geride bırakmış ve birinci sıraya oturmuştu.

-Çin'in en zengini emlak kralı Vang Cianlin

Raporda ayrıca, Çin'in 2015 "zenginler listesi"nde bu yıl da "Dalian Wanda Group"un sahibi ve emlak kralı olarak bilinen Vang Cianlin'in geçen yıla oranla mal varlığında yüzde 2'lik azalma olmasına rağmen 215 milyar yüen servetiyle (32 milyar dolar) zirvedeki yerini koruduğu açıklandı.

Vang, 2014 yılında zirveyi elektronik ticaret devi Alibaba'nın kurucusu Jack Ma'nın elinden alırken, toplamda üç kez birinci sırada yer aldı.

Listede ikinci sırada yer alan Jack Ma'nın, yüzde 41'lik artışla toplam mal varlığı değerinin 205 milyar yüen olduğu belirtildi.

Çin'in en büyük internet şirketi "Tencent Holdings"in kurucusu Pony Ma Huateng ise geçen yıla oranla yüzde 38'lik artışla 165 milyar yüen servetiyle üçüncü sıraya yükseldi.

Ülkenin teknoloji ve emlak şirketlerinden dört yeni isim ilk 10'a girerken, ünlü telefon şirketi Xiaomi de 4 basamak gerileyerek 14. sıraya düştü.

Öte yandan rapora göre, 594 milyarderin Çin anakarasında olduğu ifade edilirken, ağırlığı Güneydoğu Asya ülkelerinde olmak üzere dünya genelinde 754 Çinli milyarderin bulunduğu kaydedildi.

AA