Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(11:10'da güncellendi)

Avrupa hisse senetleri, Çin ekonomisine ilişkin istikrar işaretlerinin riskli varlıklara olan yatırımcı iştahını artırmasının ardından değer kazanırken, yen düştü. Tayland hisse senetleri ve para birimi, kralın ölümünün ardından yumuşak bir iktidar değişimi olacağı beklentileri ile yükseldi.

Stoxx europe 600 Endeksi, Çin'de üretici fiyatlarının 2012'den bu yana ilk kez yükselmesinin qardından üç günlük düşüşünü durdururken, gelişen piyasa hisse senetleriAsya'daki yükselişlere öncülük etti. yen dolar karşısında haftalık kaybını daha da genişletti. Tayland hisse sentleri 2013'ten bu yana en sert yükselişini gerçekleştirirken, para birimi baht yüzde 1 değer kazandı. Singapur para birimi, merkez bankasının politikasını değiştirmemesi ve ekonominin son dört yılın en büyük daralmasını gösterdiğini işaret eden veri sonrası zayıfladı. ABD ham petrolü yükselişini tekrar varil başına 50 doların üzerine taşıdı. Sterlin değer kaybetti.

Çin'de enflasyon verisi, beklenenden daha fazla artarak, Perşembe günü açıklanan ve Şubat ayından bu yana en hızlı düşüşünü göstererek bölge hisselerinde satış dalgası getiren ihracat verisi ile zıt önde çıktı. Yatırımcıların dikkati, Fed'in son toplantı tutanaklarının politika yapıcıların Aralık ayında faiz artırımına gidebileceğini işaret etmesinin ardından, Başkan Janet Yellen'ın Cuma günü yapacağı konuşma ile birlikte, ABD ekonomisinin görünümüne çevrilecek.

Tokyo'da Chibagin Asset Management Co. kıdemli portföy yöneticisi Hiroshi Kato, "Çin'de ihracatın düşmesi ile birlikte, bu ülkede deflasyon konusunda biraz endişeliydik, ancak fiyatlar beklenenden daha fazla yükseldi ve yatırımcılar bundan cesaret uldu," dedi ve "Çin konusunda aşırı endilşelenmemize gerek yok" şeklinde görüş bildirdi.

Stoxx Europe 600 Endeksi Londra saati ile 08:12'de yüzde 0.7 yukarıda seyrediyordu.

(11:10'da güncellendi)