Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem TRT Haber kanalında katıldığı programda, "Dolar kurunun 3.10'un üzerinde seyretmesini gerektirecek bir sermaye çıkışı yok" dedi.

Ertem, özel sektörün Döviz borcunun hedge ile korunduğunu ve makroekonomik dengelerde dövize bağlı bir kötüleşme yaşanmadığını söyledi.

Varlık barışıyla kayda değer sermaye girişleri beklendiğini söyleyen Ertem, "TL spekülatif ataklara karşı daha güçlü olacak" dedi.

Ertem, kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in Türkiye'nin yatırım yapılabilir seviyedeki notunu düşürmesinin çok büyük bir fark yaratmayacağını belirtirkten, "Türkiye ekonomisi artık kredi derecelendirme kuruluşlarından bağımsızdır" dedi.

Türkiye'nin ciddi miktarda enerji yatırımları çekeceğini kaydeden Ertem, doğu akdeniz enerji anlaşmalarının sorunları çözmekte yardımcı olduğunu söyledi.

Ertem, "Türk lirası cinsinden varlıklar yatırımcılara en iyi getiriyi sunuyor" dedi.

Ertem, Türkiye-ABD ilişkilerinin ABD başkanlık seçimlerinin ardından iyileşeceğini söyledi.

Ertem ayrıca TCMB'nin gereken adımları atacağını, kimsenin Merkez Bankası'nın faiz indireceğini fiyatlamaması gerektiğini söyledi ve "Merkez Bankası'nın faiz indirimlerini otomatiğe bağladığı gibi bir durum yok" şeklinde konuştu.

Siyasilerden son dönemde yapılan açıklamaların bir referanduma gidilebileceğinin işareti olduğunu belirten Ertem, referandumun siyasi kaos ya da politik risk yaratmayacağını ve referandumun 2019'daki seçimleri 2023'e erteleyebileceğini söyledi.