Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB), faizlerin çok düşük seviyelere gerilemesiyle birlikte, şirket tahvilleri piyasasındaki ağırlığını azaltıyor. Bazı şirket tahvilleri, faizlerin aşırı düşük olması nedeniyle, AMB'nin tahvil alım programına uygunluğunu yitiriyor.

AMB Başkanı Mario Draghi'nin tahvil alım programı borçlanma maliyetlerinin rekor düşük seviyelere gerilemesinde etkili oldu; bazı şirketlerin tahvil faizleri o kadar düştü ki artık AMB'nin kendi kriterlerini karşılayamıyor. Paris toplu taşıma ağının tahvil faizleri eksi yüzde 0.4'lük eşiğin altına geriledi. Avrupa'nın en büyük mühendislik şirketi Siemens AG, Fransa'nın tren operatörü SNCF ve ülkenin stratejik petrol rezervlerini yöneten Sagess, varlık alım programına dahil edilebilmek için gereken eşik seviyesine yaklaşıyor.

Faizlerin düşmeye devam etmesi, AMB'nin büyümeyi teşvik etmek için varlık alım programına ne kadar devam edebileceğine ilişkin endişe oluşturuyor.

Bank of America Corp. Avrupa tahvil stratejisti Barnaby Martin, “Bu, şirket tahvillerinin tahvil piyasası üzerinde ne kadar etkili olduğunu gösteriyor. Şirket tahvilleri düşmeye devam ederse, muhtemelen AMB'nin tahvil piyasasında alım yapabilmesini etkileyecektir. Bu noktaya ne kadar çabuk geldiğimiz şaşırtıcı” dedi.