Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

JP Morgan Chase & Co'nun 3. çeyrek karı, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılma kararının ardından devlet tahvilleri işlemlerindeki artış nedeniyle sabit getirili menkul kıymet işlemlerindeki yüzde 48 yükselişle, analist beklentilerini aştı.

New York merkezli JP Morgan'ın Cuma günü yaptığı açıklamaya göre, bankanın 3. çeyrek net karı, geçtiğimiz yıl 6.8 milyar dolar ya da hisse başına 1.68 dolardan 2016'da 6.29 milyar dolar ya da hisse başına 1.58 dolara geriledi. Yasal ve muhasabe düzeltmeler dışarıda tutulduğunda şirketin karı hisse başına 1.59 dolar olarak gerçekleşti ve 1.39 dolar seviyesindeki beklentileri aştı.

ABD'nin en büyük bankası JPMorgan sektörde kar sezonunu açarken, nisbeten durgun geçen yaz aylarında Wall Street'in işlem ve danışmanlık gelirlerinin nasıl seyrettiğini işaret eden bir gösterge oldu. Geçtiğimiz yıllarda düşük büyüme ve düşük faiz oranıyla boğuşan sektörde bankalar, 2016'ya hisse senetlerinde enerji fiyatlarındaki düşüşün tetiklediği çöküş nedeniyle zayıf bir başlangıç yapmıştı. Para birimi ve faiz masalarının katkısıyla, tahvil işlemleri 2. çeyrekte toparlandı. Analistler bu trandin 30 Eylül'de son bulan döneme kadar sürmesini bekliyordu.

Bankanın gelirleri 25.5 milyar dolara yükselerek, 24.2 milyar dolar seviyesindeki analistlerin ortalama beklentisini geride bıraktı. Operasyonel giderler yüzde 5.9 düşüşle 14.5 milyar dolara geriledi. Sabit getirili varlık işlemlerinden gelirler 4.33 milyar dolara yükselerek analistlerin beklentisinin yaklaşık 1 milyar dolar üzerinde gerçekleşti. Hisse senedi işlemlerinden gelirler bir önceki yıla göre yatay seyretti ve 1.41 milyar dolar oldu.

Takipteki krediler için ayrılan karşılıklar bir önceki yılın aynı dönemine göre 905 milyon dolar artışla 1.29 milyar dolara yükseldi.