Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed Başkanı Janet Yellen, Boston Fed'in düzenlediği konferansın açılışında yaptığı konuşmada, "Sıkı istihdam politikası ekonomiyi iyileştirebilir" dedi. Yellen, konuşmasında faiz artışının zamanlamasına ilişkin işaret vermedi. Piyasalar bankanın Aralık'ta faiz artırmasını bekliyor.

Yellen Büyük resesyondan beri yavaş toparlanmanın ekonomistleri şaşırttığını, enflasyon ve büyüme hakkındaki görüşlerin karışmasına sebep olduğunu söyledi. Dünyadaki zayıf büyümenin küresel faiz oranlarının düşük kalmasına neden olabileceğini belirten Yellen, bu durumun gelecekteki resesyonlarla mücadelede merkez bankalarını zorlayacağını söyledi. Yellen, işsizlik oranındaki istikrarlı düşüşün ücret artışları ve enflasyonda beklentileri karşılamadığını belirtti.

Fed yetkilileri, uzun süredir gevşek para politikasını sürdürüyor. Faiz oranlarını 2008'de sıfıra yakın seviyelere indiren Fed, o zamandan bu yana yalnızca geçen Aralık ayında faiz oranlarını 25 baz puan artırmıştı. Fed, o dönemden bu yana yurt dışındaki türbülanslar nedeniyle faizleri değiştirmedi; ancak 21 Eylül Fed toplantı tutanakları birkaç üyenin yakın zamanda faiz artırımından yana olduğunu gösterdi.

ABD'deki Başkanlık seçimleri öncesinde, Fed'in 1-2 Kasım tarihlerindeki toplantısında faiz artırması beklenmezken, Aralık ayında faiz artışı daha yüksek olasılıkla fiyatlanıyor.