Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Uluslararası tasarım dünyası, 19-23 Ekim'de İstanbul'da düzenlenecek Türkiye Tasarım Haftası'nda bir araya gelecek.

Ekonomi Bakanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) iş birliğinde, Arçelik, Ford Otosan, Seranit Grup ve Şişecam stratejik ortaklığında düzenlenecek Türkiye Tasarım Haftası (Design Week Turkey) 19 Ekim'de Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda başlayacak.

Tasarımı sanayi, endüstri ve ihracatla buluşturmayı hedefleyen, ülke genelinde yaratıcılığı teşvik etmeyi, düşünsel ve kültürel bir neslin oluşmasına katkı sağlamayı amaçlayan etkinliğe alanında tanınmış yerli ve yabancı tasarımcılar katılacak.

Uluslararası ve ulusal sergilerin ve ödül töreninin düzenleneceği etkinlikte, tasarım ofisleri ve okulları, tasarımla fark yaratan ürünler ve tasarıma dair her şey katılımcılarla buluşacak.

Tasarım haftasına ilişkin düzenlenen basın bilgilendirme toplantısında konuşan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, ihracatta kalıcı değeri artırmak için yüksek katma değerli üretime ihtiyaç olduğunu belirterek, "Daha çok çalışıp gayret göstererek, inovasyon, Ar-Ge, tasarım ve marka ile katma değeri artırmak istiyoruz. Böylece yüksek değerli ürünler ihraç edebiliriz." dedi.

Etkinliğe on binlerce katılımcının gelmesini beklediklerini dile getiren Büyükekşi, daha iyi tasarım yapan Türkiye'nin geleceğinin de iyi tasarlanacağını söyledi.

"Sanayici, ihracatçı ve tasarımcıyı buluşturmak istiyoruz"

Büyükekşi, kürüselleşen dünyada tasarıma yön vermek istediklerinin altını çizerek, 2008 yılından beri Design Turkey etkinliğini düzenlediklerini hatırlattı.

Ancak bu yıl önemli bir değişikliğe gittikleri bilgisini veren Büyükekşi, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu yıl tasarım haftasında hedefimiz tasarımın bilinirliliğinin artmasını, ihracatçının ve sanayicinin tasarıma daha çok önem vermesini, tasarlanmış ürünlerin her platformda ihracatçı ve sanayicilerimiz tarafından desteklenmesini sağlamak. Sanayicinin ve ihracatçının tasarıma daha fazla bütçe ayırmasını ve üniversitelerdeki tasarım ürünlerinin artmasını sağlamak, tasarımı tercih edecek öğrencileri motive etmek istiyoruz. Ayrıca sanayici ve ihracatçının tasarımı parayla satın almasını hedefliyoruz. Bazı sektörlerde biliyorsunuz taklitle ilgili sıkıntı var bundan kurtulup şirketleri tasarıma yönlendirmeyi amaçlıyoruz."

Tasarıma dair her şey bu etkinlikte

Büyükekşi, hedef kitleleri arasında sanayiciler, iş adamları, öğrenciler, bürokrasi ve üniversiteler olduğunu belirterek, etkinlikte uluslararası ve yerel sergiler bulunacağını, konferanslar, atölye çalışmaları ve tasarım yarışmasının gerçekleştirileceğini anlattı.

Ülke çapında gerçekleştirilen 22 farklı tasarım yarışmasının finalistlerinin tasarımlarının prototiplerinin de etkinlikte sergileneceğini dile getiren Büyükekşi, Türkiye'de endüstrinin, tasarımın ve ihracatın buluştuğu tek etkinlik olan bu hafta için özel bir alan oluşturduklarını aktardı.

Büyükekşi, dünyanın en iyi tasarım okullarının, stüdyolarının ve üniversitelerin etkinliğe davet edildiğini kaydederek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Tasarımın yaygınlaştırılması ve özgünleştirilmesi, yüksek değerli ürünlerin geliştirilmesi, ihracata yönelik rekabet gücümüzün artırılması için büyük adım atacağımız bu haftada tasarımcı ile sanayici aynı çatı altında buluşacak. Tasarımın farkındalığını artıracağız. 2023 hedeflerine ulaşabilmek için bu konu bundan sonra da hep gündemimizde olacak."

"Tasarımın önemi artacak"

TİM Başkan Vekili Tahsin Öztiryaki ise bu hafta ile artık tasarımın öneminin artacağını belirterek, Türkiye Tasarım Haftası'nda dünyanın çeşitli ülkelerinden katılacak jüri üyeleri ve konuşmacıların yer alacağı paneller zincirinin düzenleneceğini söyledi.

Öztiryaki, "Burada amacımız tasarımcılar, öğrenciler, sanayiciler, yabancı konukların bir araya geleceği bir platform oluşturmak. Henüz istediğimiz manada tasarımcılarla sanayicileri buluşturamadık." dedi.

Basın toplantısına etkinliğin sponsorlarından Arçelik, Ford Otosan, Seranit Grup ve Paşabahçe şirketlerinin yetkilileri de katıldı.

Türkiye Tasarım Haftası

Tasarımı sanayi, endüstri ve ihracatla buluşturmayı hedefleyen, ülke genelinde yaratıcılığı teşvik etmeyi, düşünsel ve kültürel bir neslin oluşmasına katkı sağlamayı amaçlayan Türkiye Tasarım Haftası 19-23 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek ve 5 gün sürecek.

Ekonomi Bakanlığı ve TİM işbirliğinde, Arçelik, Ford Otosan, Seranit Grup ve Şişecam stratejik ortaklığında düzenlenecek tasarım haftasında, tasarıma dair her şey Lütfi Kırdar Kongre Merkezi ve Sergi Sarayı'nda ziyaretçilerle buluşacak.

Tasarımla fark yaratan Turquality firmaların ürünlerinin yer alacağı etkinlikte moda, endüstriyel tasarım ve görsel iletişim tasarımı alanlarında öncü olmuş isimler panellerde deneyimlerini ve trendleri paylaşacak.

Uluslararası sergilerin yer alacağı ve Design Turkey Endüstriyel Tasarım Ödülleri sergisi ve ödül töreninin düzenleneceği etkinlikte Türk ve yabancı tasarım ofisleri, tasarım alanında isim yapmış dünyanın en iyi tasarım okulları ve İhracatçı birliklerinin tasarım yarışmalarının finalistlerinin ürün sergileri ve atölye çalışmaları bulunacak.

Dünyanın dört bir yanından tasarımcılar ve sergiler İstanbul'a gelerek tasarım meraklıları ile buluşacak.

AA