Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Hazine tahvilleri, dört ayın en düşük seviyesinden yükseldi ve dolar, dünyanın en büyük ekonomisinde çıkan karışık verinin uyumlu para politikasını desteklemesinin ardından düştü. Petrol geriledi.

ABD devlet tahvili getirileri düştü ve dolar, New York'ta bir imalat verisinin beklenmedik küçülüşünün ardından, çoğu paralar karşısında değer kaybetti. ABD fabrika üretimi son dört ay içerisinde üçüncü kez yükseldi. ABD hisseleri, Fed Başkan Yardımcısı Stanley Fischer'ın düşük faiz oranları hakkında yapacağı değerlendirmeler öncesinde yatırımcıların şirket kazançlarını değerlendirmesiyle dalgalandı. Petrol, OPEC üyelerinin arzı artırması ve ABD'nin sondajı artırmasıyla düşerek küresel arz fazlasında artışı işaret etti.  

Traderlar, ekonomik verileri ve politika yapıcılarının faiz oranlarının gidişatına dair ipuçları verecekleri açıklamalarını gözlemliyor. Fed Başkanı Janet Yellen, Cuma günü yaptığı açıklamasında ekonomiyi bir süre sıcak tutmanın resesyonun verdiği zararları onarabileceğini söylemesiyle para politikasında sıkılaşmanın yavaş olması gerektiği iddiasını öne sürdü. Fischer, bu öğleden sonra yaptığı konuşmada, hükümet politikalarının, ABD ekonomisini yavaşlatan ve faiz üzerinde baskı oluşturan düşük verimlilik ve yaşlanan nüfusun etkisini kısmen dengeleyebileceğini kaydetti.

Santa Fe, New Mexico'da Thornburg Investment Management Inc. hisse senedi işlemleri sorumlusu Thomas Garcia, "İnsanların Fed'in ne yapacağını anlamaya çalışıyor" dedi.

Bloomberg'in yapmış olduğu hesaplamalara göre, vadeli kontratlar Fed'in Aralık ayında yapacağı toplantıda yüzde 67 olasılıkla faiz oranını artıracağını işaret ediyor. Bu olasılık, 27 Eylül'de yüzde 50'ydi. 

- Tahviller

Bloomberg verisine göre, 10 yıllık tahvil getiri göstergesi 4 baz puan, veya yüzde 0.04 puan düşerek New York saatiyle 13:39'da yüzde 1.76'ya geriledi. Getiri, daha önce yüzde 1.81 yükselerek Haziran'dan bu yana olan en yüksek artışını sergiledi. 

- Para birimleri

Bloomberg Dolar Spot Endeksi, 13 Ekim'de neredeyse son 7 ayın en yüksek seviyesine ulaşmasının ardından yüzde 0.3 geriledi. Euro, dolar karşısında Kasım'dan bu yanaki en büyük haftalık düşüşünün ardından, yüzde 0.3 artarak 1.1004 dolara yükseldi. Yen, Cuma günü dolar karşısında yüzde 0.5 değer kaybetmesinin ardından, yüzde 0.3 değer kazanarak dolar başına 103.85'e ulaştı. 

- Hisseler

S&P 500 Endeksi, yüzde 0.1'lik yükselişinin ardından yüzde 0.3 düşerek 2,126.52'ye geriledi. Bank of America Corp., tahminlerin üzerine çıkan kar oranının rallisinin ardından geriledi. Hasbro Inc., sonuçlarının analist tahminlerinin üzerinde gelmesiyle sıçradı. Enerji üreticileri, petrol fiyatının varil başına 50 doların altına düşmesiyle geriledi.