Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(14:00'te güncellendi)

Hisse senetleri tüm dünyada, küresel enflasyon görünümündeki yukarı yönlü kıpırdamanın Fed'i parasal sıkılaştırmanın hızını artırmaya teşvik etmeyeceği spekülasyonu ile ralli yaparken, emtia grubu sıçradı ve dolar değer kaybetti.

MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi, yatırımcıların şirket kar rakamlarına bakmaları ile birlikte, yaklaşık dört haftanın en hızlı yükselişine yöneldi. ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi, ABD'de açıklanan verilerin New York bölgesi imalat sektörünün beklenmedik bir şekilde daraldığını ve sanayi üretiminin hafifçe arttığını göstermesinin ardından, Pazartesi günü yedi ayın zirvesinden başlattığı düşüşünü genişletti. Güney Afrika randı ve Güney Kore wonu, gelişen piyasa paralarındaki yükselişlere öncülük etti. Bloomberg Emtia Endeksi yükselişini dördüncü güne taşıyarak bir haftanın en yüksek seviyesine çıkarken, petrol ve metaller de yukarı yönde hareket etti.

Londra'da Royal Bank of Canada küresel Döviz strateji müdürü Adam Cole, "Piyasa açık bir şekilde, Fed'in Aralık ayında faiz artıracağı görüşüne daha güçlü bir şekilde geliyor, ancak bunun halen faizin uzun vadede nereye gideceği konusundaki algılama üzerinde fazla bir etkisi yok," dedi ve "Daha normal bir faiz döngüsünde, eğer piyasa Aralık ayı için faiz artırımını satın alma yönünde hareket etseydi, muhtemelen gelecek yıl üç ila dört faiz artırımı daha satın alma yönünde hareket ederdi. Ancak bu olmadı" şeklinde görüş bildirdi.

Fed fon vadelileri (Fed2in gösterge faizi) Aralık ayında faiz artırımı olasılığının bir ay önceki seviyesi olan yüzde 55'ten yüzde 66'ya yükseldiğini işaret ederken, açıklanan veriler halen yetkililerin temkinli olması için nedenler bulunduğunu gösteriyor. Ekonomik verilerin analistlerin beklentilerini aştığını ya da gerisinde kaldığını gösteren Bloomberg ECO sürpriz endeksi, Salı günü açıklanacak olan ABD enflasyon verileri öncesi, son iki haftada ilk kez sıfır seviyesinin altına indi. Yetkililer, Fed Başkanı Janet Yellen'ın geçen haftaki konuşmasında "yüksek basınçlı ekonominin" resesyondan kaynaklanan zararın bir kısmını yerine koyup koyamayacağını tartışması ile birlikte, halen daha hızlı bir sıkılaştırmaya destek için konsensüs oluşturmaya çalışıyor.

Stoxx Europe 600 Endeksi Londra saati ile 10:51'de yüzde 1.1 yukarıda seyrediyordu.

(14:00'te güncellendi)