Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Piyasalar dünya çapında yükseldi ve dolar Fed'in para politikasında kademeli olarak sıkılaşmaya gideceği spekülasyonuna bağlı olarak düştü. 

Küresel hisse senetleri, yatırımcıların kar raporlarını incelemesiyle neredeyse 4 haftalık en büyük kazancına yöneldi. Dolar, verilerin Eylül tüketici fiyatlarındaki gıda ve akaryakıt harici artışın tahminlerin gerisinde kalmasıyla 7 ayın en yüksek seviyesinden geriledi. Petrol, OPEC'in üretimi kısmaya gidip gitmeyeceği endişelerinin artmasıyla varil başına 50 dolar civarından işlem gördü.

Traderlar, Fed'in Aralık ayında faiz artıracağını ve karışık ekonomik veriye bağlı olarak daha sonraki artırımlarda daha yavaş davranacağını iddia ediyor. Dünyanın en byüük ekonomisinin düzgün olmayan görünümü, ABD merkez bankasının yaklaşımını yansıtıyor. Yellen, geçen hafta yaptığı açıklamalarda, 2016 içerisinde faiz artırımından vazgeçmeyerek uyumlu kalmayı sürdüreceklerini belirtti.

Washington Western Union Co. analist Joe Manimbo, "Yellen'ın açıklamaları, faiz oranlarının 'uyuşuk hızda' artacağı ihtimalini vurguluyor" diye konuştu.

- Hisseler 

MSCI küresel hisse senetleri göstergesi New York saatiyle 13:17'de yüzde 1 yükseldi. S&P 500 Endeksi yüzde 0.8 artarak bir ayın en düşük seviyesinden yükseldi ve 2,143.60'a ulaştı. Goldman Sachs Group Inc., kazançlarında yüzde 47'lik bir artış olduğunu belirtmesinin ardından yükseldi. Netflix Inc., abone sayısında sıçrama belirterek yatırımcıların yavaşlayan büyüme hakkındaki endişelerini azaltmasının ardınan yükseldi. International Business Machines Corp., kar marjlarının dört çeyrek üst üste düştüğünü söylemesinin ardından geriledi.   

- Para Birimleri

Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.2 geriledi. Endeks, geçen hafta Mart'tan bu yana olan en yüksek seviyesine ulaşmıştı. Dolar, euro karşısında 1.0993, yen karşısında ise 103.79'da kalarak fazla değişmedi. Dolar, karışık ekonomik verilere ve Fed'in para politikasında sıkılaşmaya gitmesini zorlaştırabilecek politik risklere bağlı olarak bu yıl değer kaybetti. Fed'in faiz artırımına yaklaştığı spekülasyonuna bağlı olarak geçen hafta doların kayıpları azaldı.

- Emtia

Petrol, New York'ta yüzde 1.2 yükseldi.