Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:00'da güncellendi)

Petrol, dünyanın en büyük üreticilerinin arz fazlasını azaltma yönünde bir anlaşmaya gideceğine ilişkin işaretlerin etkisiyle yükselişini ikibci güne taşıdı. Petrol ihracatçısı ülkelerin para birimleri değer kazandı. Çin'de açıklanan ekonomik veriler, hisse senetlerine olan talebi azalttı.

Batı Teksas (WTI) Petrolü, ABD stoklarının düştüğünü işaret eden verinin ve Suudi Arabistan Petrol ve Sanayi Bakanı Khalid Al-Falih'in birçok ülkenin üretim kesintisinde OPEC'e katılmak istediğini ifade etmesi ardından, bir haftadan uzun bir sürenin en güçlü yükselişini gerçekleştirdi. Çin sanayi üretimi verisinin beklenmedik bir şekilde yavaşlayarak analist tahminlerini karşılayan GSYİH verisini gölgede bırakması ardından, dalgalı seyreden Hong Kong hisse senetleri düştü ve Avustralya Doları geçici olarak kazançlarını sildi. Suudi Arabistan'ın gelişen piyasalarda bugüne kadar en büyük rakam olan 17.5 milyar dolarlık tahvil ihracı planladığı belirtildi.

Ham petrol diyatları geçtiğimiz ay yüzde 18 yükselerek enflasyonun küresel çapta yükseleceği yönündeki endişeleri artırdı. Salı günü açıklanan raporlar, ABD'de yaşam maliyetinin beş ayın en güçlü artışını gerçekleştirdiğini işaret etti. İngiltere'de ise zayıf sterlin, mal fiyatlarının yükselmesinde etkili oldu. ABD'de 30 yıllık hazine tahvilleri Ekim ayında yüzde 3.5'in üzerinde gerileme kaydetti.

Danske Bank A/S analisti Naervig Pedersen, “Petrol geçtiğimiz ay çok yükseldi; bu sadece OPEC'ten kaynaklanmıyor. Piyasa, ABD stoklarında hala inatçı bir aşağı yönlü trend olup olmadığını anlamaya çalışıyor” dedi.

WTI petrol, New York saatiyle 08:33'te yüzde 1.3 yükselerek varil başına 50.96 dolar seviyesine tırmandı. Brent petrol ise yüzde 1.4 değer kazanarak varil başına 52.38 dolar oldu.

Amerikan Petrol Enstitüsü tarafından yapılan açıklamaya göre ABD petrol stokları geçtiğimiz hafta 3.8 milyon varil azaldı.

Stoxx Europe 600 Endeksi, çoğu sektörün değer kaybetmesiyle, yatay seyretti. Yatırımcılar, genellikle olumlu gelen finansallardan daha fazla, Çarşamba günü açıklanacak Avrupa Merkez Bankası (AMB) toplantısında odaklanmış bulunuyor.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi, Salı günü yüzde 1.6 artmasının ardından, yüzde 0.4 yükseliş kaydetti.

(16:00'da güncellendi)