Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya hisse senetleri, ABD'de bu sabah üçüncü ve sonucusu yapılan başkanlık münazarasının Hillary Clinton'ın seçimleri kazanacağına ilişkin beklentileri güçlendiemesinin ardından, ABD endeks vadeli kontratları ve Meksika pesosu ile birklikte yükseldi. Petrol, ABD'de stokların beklenmedik bir şekilde düşmesinin ardından 15 ayın en yüksek seviyesi yakınında işlem gördü.

MSCI Asya Pasifik Endeksi, petrol fiyatlarının Çarşamba günü New York'ta ralli yaparak varil başına 51 doları aşması ile birlikte enerji sektörü hisselerine gelen alımlarla bu ayın en yüksek seviyesine tırmandı. Cumhuriyetçi aday Donald Trump'ın seçimi kazanma şansı azaldığında değer kazanma eğilimi gösteren meksika pesosualtı haftanın en yüksek seviyesine çıktı. Avustralya doları, istihdamdaki beklenmedik düşüşün ardından önemli para birimlerinin tümü karşısında zemin kaybederken, euro, Avrupa Merkez Bankası (AMB) politika toplantısı öncesi Temmuz ayından bu yana en düşük seviyesi yakınında kaldı.

Clinton ve Trump arasındaki son münazara, iki adayın politikaları konusunda yeni işaretler vermedi ve Meksika pesosunda en az yüzde 2'lik sıçrama tetikleyen önceki iki karşılaşmaya göre finans piyasalarında fazla etkili olmadı. CNN/ORC'un yürüttüğü kamuoyu araştırmasına göre, izleyicilerin yüzde 52'si Clinton'ın münazaradan galip ayrıldığını düşünürken, yüzde 39'u Trump'ı başarılı buldu. Yatırımcılar 8 Kasım'daki ABD başkanlık seçimleri için geri sayıma geçerken, Bloomberg'in 14-17 Ekim'de düzenlediği kamuoyu araştırmasına göre, Clinton Trump'ın dokuz puan önünde gidiyor.

Wellington'da Westpac Banking Corp. piyasa stratejisti Imre Speizer, "Peso hafifçe yukarıdaydı ve bu durum , münazarada kamuoyu yoklamalarındaki Clinton'ın üstünlüğünü değiştirtecek pek bir şey olmadığını gösteriyor," dedi ve "Risk algısı, münazara dikkate alındığında, muhtemelen pozitif kalacak" şeklinde görüş bildirdi.

AMB'nin Perşembe günkü toplantıda para politikasını değiştirmesi beklenmezken, yatırımcılar, bankanın parasal genişleme programının görünümüne ilişkin işaretler arayacak. Endonezya'da da merkez bankası toplantısı var ve Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin yüzde 46'sı, Güneydoğu Asya'nın en büyük ekonomisinde faiz indirimi bekliyor.

MSCI Asya Pasifik Endeksi Tokyo saati ile 12:20'de yüzde 0.5 yukarıda seyrediyordu.