Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İzmir ve Kocaeli'de yapımına başlanacak şehir hastaneleri için finansman töreninde konuştu. Erdoğan faiz konusunda yaptığı değerlendirmede "Faize düşmanım, sömürü aracı olarak görüyorum" dedi.

2015 yılında ekonominin OVP'ye paralel olarak yüzde 4 büyüdüğini söyleyen Erdoğan "Çin ve Hindistan hariç, gelişen ekonomilerden 2 kat fazla performans gösterdik. Bu yılın ilk yarısında yüzde 3 büyüdük. İstihdam oranı yüzde 46'ya yükseldi. 6,7 milyon kişiye yeni istihdam sağladık. İşsizlik oranının temmuz ayında yüzde 10,7 yükselmesindeki sebep işgücündeki artıştır. Kadın ve gençlerden kaynaklanan işgücündeki artışın süreceği için, işsizliği düşük oranlara indiremeyecek olsak da bu üstesinden gelemeyeceğimiz bir oran değildir. İhracatımız reel olarak yüzde 4,3 seviyesinde artış göstererek gerilemekten kurtuldu. Ülkemizin kamu kesimi borçlanması başarılı bir dengeye ulaştı. Hükümet borç stokunun milli gelire oranı 2016'nın ikinci çeyreğinde yüzde 32,4 seviyesine gerilemiştir." değerlendirmesini yaptı.

"FAİZ SÖMÜRÜ ARACI"

Cumhurbaşkanı faiz konusunda ise şu yorumu yaptı; "Benim faize muhabbetim yoktur, faize düşmanım, sömürü aracı olarak görüyorum. Faiz harcamalarının gelire oranı yüzde 85,7 seviyesinden yüzde 13'e düştü. Bu bile bize yeterli değil. Bu yılın ilk 9 ayında merkezi yönetim bütçe açığı 12 milyar lira olarak gerçekleşti. TÜFE enflasyonu yüzde 8,8 düzeyine ulaştı. Eylül ayı itibariyle yüzde 7,3 seviyesine geriledi. Bankalarımızın Döviz açık sorunu da yok."

"KAPIMIZ SONUNA KADAR AÇIK"

Türkiye'nin çevresindeki tüm krizlere ve çatışma ortamlarına rağmen kendi yolunda kararlılıkla, güvenle yürümeyi sürdürdüğünü söyleyen Cumhurbaşkanı, "Bu ülke kendisine itimat eden hiç kimseyi mahçup etmemiştir. Uluslararası yatırımcıların işlerini kolaylaştırmak bizim çok önem verdiğimiz husustur. Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansımız başta olmak üzere tüm kurumlarımız uluslararası yatırımcılara yardımcı olmaya hazırdır. Türkiye'nin potansiyelini gören, bu millete güvenen herkese kapımız da, gönlümüz de sonuna kadar açıktır" dedi.

Habertürk