Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Renaissance Capital araştırma müdürü Michael Harris, Hande Demirel'in sunduğu "Piyasa Hattı" programında "TCMB Faiz Kararı" özel yayınında, TCMB'nin bugün açıklanan faiz oranlarını sabit tuttuğu kararına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Harris, "Oldukça ihtiyatlı bir karardı. Fed'in Aralık ayında faiz artırma ihtimali giderek yükseldi. Merkez Bankası eğer isteseydi faiz oranını indirerek piyasaya daha fazla para arzı sağlayabilirdi. Gecelik borç verme faizini indirebilirdi, ama bu sefer bu adımı atmadı. Bu adım atılmış olsaydı bir risk de meydana gelebilirdi. TCMB bence gayet makul, mantıklı bir karar verdi. TCMB piyasaların da memnuniyetle karşılayacağı bir karar aldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan veya önde gelen bir politika yetkilisi de Merkez Bankası'nı faiz indirimi konusunda zorlarsa, tabii ki piyasaya yansıması da olumsuz yönde olur" dedi.

Karar metninde kura yapılan vurguya ilişkin bir soruyu yanıtlayan Harris, "Rekabetçilik açısından değerlendirildiğinde Türk lirası benzer para birimlerine göre zayıf görülüyor. Zaten TL'nin çok fazla güçlü olması da şu anda istenen bir durum değil. Türk lirasında güven çok etkili oluyor. Cari açık da TL üzerinde etkili oluyor. Fed'in 4. çeyrekte faiz artırması söz konusu olduğu için de bir miktar gerginlik söz konusu. TL'nin şimdilik 4. çeyreği sağ salim atlatması lazım. TCMB'nin bugünkü kararı TL'yi 4. çeyreğin ötesine taşıyabilir. Daha sonra 2017'nin 1.çeyreğinde güvercin tutum sergilenirse, TL desteklenebilir. TL'de bir miktar kırılganlık söz konusu. Enflasyon çok büyük bir sıkıntı teşkil etmiyor. Türk lirasında bir miktar zayıflama görebiliriz. Merkez Bankası'nın para politikasında da bir miktar değişkenlik görüyoruz. TCMB uzun süre sonra faiz oranlarını sabit tutma kararı aldı. Bu karar bize para politikası yetkililerinin Türkiye'deki ekonomik koşulları yakından izlediğini gösteriyor. Merkez bankasının bu hamlesi piyasalara olumlu bir sinyal gönderdi. Merkez Bankası'nın ihtiyatlı bir tavır sergilediğini ve küresel piyasalardaki gelişmelere de dikkat ettiğini gösterdi." dedi.

Şu anda küresel piyasalarda ihtiyatlı olunması gereken bir durum bulunduğunu belirten Harris, İngiltere'de Brexit sürecinin "sert" geçeceğine bağlı beklentiyle sterlinin baskı altında bulunduğunu, Güney Afrika randında Maliye Bakanı'nın soruşturulması sebebiyle baskı görüldüğünü söyledi. Risk algısının oluşmasında siyasilerin söylemlerinin etkili olduğunu söyleyen Harris, Türkiye'de bu konuda bir hassasiyet gösterilmesi gerektiğini belirterek, ABD'de de tıpkı Türkiye gibi Fed'in faiz artırımına ilişkin yorumlarda da dikkatli olunması gerektiğini söyledi.