Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(14:15'te güncellendi)

Dolar, ABD para politikasının Avrupa ve Asya'daki teşvik programlarından ayrışacağı spekülasyonu ile yükseldi ve euro karşısında Mart ayıondan bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

Dolar önemli para birimlerinin çoğu karşısında güçlendi ve Çin Merkez Bankası'nın günlük referans kurda Ağustos ayından bu yana en hızlı düşüşü gerçekleştirmesinin ardından altı yılın en yüksek seviyesine çıktı. Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları, ABD'de hisse senetlerinin bu haftanın kazancını daraltabileceğini işaret etti ve Avrupa hisse senetleri dalgalı seyretti. Japonya hisseleri , ülkede meydana gelen deprem sonrası düştü. Petrol beşinci haftaya taşıdığı kazancını genişletti. Yatırım yapılabilir nota sahip özel şirket tahvillerinin temerrüte karşı sigorta maliyetleri (CDS'ler) Temmuz'dan bu yana en hızlı düşüşünü gerçekleştirmeye yöneldi.

ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi, Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı mario Draghi'nin Perşembe günü yaptığı açıklamada, parasal genişleme programının sonlandırılmadan önce kademeli olarak azaltacağını söylemesi ve bunun da programın Mart 2017'deki bitiş tarihinin ötesine taşınabileceğinin bir işareti olarak değerlendirilmesinin ardından üçüncü haftayı da kazançla geçmeye hazırlanıyor. AMB'nin teşvik programını uzatacağına ilişkin işaretler, geçen yılın Aralık ayından bu yana ilk faiz artırımına gitmeye hazırlanan Fed'in durumu ile zıtlık gösteriyor. Fed Guvernörü Daniel Tarullo ve San Francisco Fed Başkanı John Williams bugün konuşma yapacak.

Londra'da Toronto Dominion Bank Avrupa Döviz strateji müdürü Ned Rumpetin, "Draghi'nin sert bir tapering (parasal genişlemenin kademeli azaltılması) işaret edeceği düşüncesiyle pozisyon alanlar, paralarını bu masadan çektiler," dedi ve "Bu ayrıca odaklanmanın yeniden dolar üzerinde toplanmasına neden oldu. Ve gelecek birkaç haftanın takvimi doların lehine görünüyor" şeklinde görüş bildirdi.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi New Yoprk saati ile 06:55'te yüzde 0.2 yukarıda seyrediyordu.

(14:15'te güncellendi)