Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Merkez Bankası'nın faiz kararıyla 3.05'e kadar gerileyen kur yeni günde yükseliyor.

Son 7 aydır faiz indirimlerine devam eden Merkez Bankası dün faizlerde değişikliğe gitmedi. Döviz kuru ve diğer maliyet unsurlarındaki gelişmelerin enflasyon görünümündeki iyileşmeyi sınırladığı belirten Merkez Bankası bir sonraki adımın yönü ve zamanlamasının verilere bağlı olacağını açıkladı.

Karar sonrası Dolar/TL ilk tepki olarak 3.0710'dan 3.0550'lere kadar geriledi.

QNB Finansbank ekonomisti Gökçe Çelik, "Özellikle eğer küresel koşullar uygun olursa, TCMB'nin faiz indirimleri için ortam arayabileceğini düşünüyoruz" yorumunda bulundu. Gökçe, "Türk lirasının jeopolitik ve yurtiçi siyasi riskler nedeniyle baskı altında kalmaya devam edeceğini düşünüyoruz" dedi.



Dün piyasalar için diğer kritik veri Avrupa Merkez Bankası'nın faiz kararı oldu. Banka beklendiği gibi faiz oranlarında ve varlık alım programında değişikliğe gitmedi. Draghi Mart 2017’de sona erdirilmesi planlanan varlık alım programının uzatılması veya azaltılması konularının görüşülmediğini açıkladı. Draghi varlık alımlarının birden sona ermeyeceğini de ifade etti. Basın toplantısı genel anlamda Euro-negatif olarak algılandı.

Bugün yurtiçinde öne çıkan tek veri tüketici güveni oldu. Tüketici güven endeksi, Ekim ayında bir önceki aya göre %0,3 oranında azaldı; Eylül ayında 74,29 olan endeks değeri Ekim ayında 74,04 değerini aldı.



Güne 3.0630 liradan başlayan dolar 11:41 itibariyle 3.0817'den işlem görüyor. Euro %0.2 yükselişle 3.3541'de.

Bugün yurtiçi ve yurtdışında kritik bir veri akışı bulunmuyor.

Bloomberg Spot Dolar Endeksi yatay seyrediyor

ABD dolarının 10 önemli para birimi karşısında değerini takip eden Bloomberg Dolar Spot Endeksi TSİ 10:45'ye yüzde 0.15 yükseldi.

Gelişen ülke paraları dolar karşısında geriliyor

Bloomberg'in takip ettiği 24 ülke para biriminin büyük kısmı bugün ABD doları karşısında gerilerken, Türk lirası günlük bazda dolar karşısında en çok düşen üçüncü gelişmekte olan ülke para birimi konumunda bulunuyor.