Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Ayhan Güner, Belçika'da kıymetli taş işlemi yapan 8 şirket ile görüştüklerini, bu şirketlerin Türkiye'de taş kesim merkezi açacağını ve işlem yapacağını belirterek, "Bu, Belçika Borsasındaki işlemlerin tamamını Türkiye'ye kaydıracak." dedi.

AA muhabirinin Borsa İstanbul Elmas ve Kıymetli Taş Piyasasındaki işlemlere ilişkin sorularını yanıtlayan Güner, Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu (KKDF) ile Elmas Borsasının problemi olduğunu ve yurt dışından sermaye sahibi geldiğinde yüzde 6 KKDF istendiğini söyledi.

Bu durumun uzun zamandır piyasayı meşgul ettiğini kaydeden Güner, "Gümrük ve Ticaret Bakanlığı nezdinde halloldu ancak Maliye Bakanlığı nezdinde halledilmesi bekleniyor. Şu anda Elmas ve Kıymetli Taş Piyasasındaki rakamlar çok komik. KKDF düzenlemesiyle hepsi kayıt altına girer ve yurt dışından çok insan burada ofis açar. Dünyadaki 61 borsada neyse bizde de öyle olmasını bekliyoruz. Farklı bir düzenleme beklemiyoruz. Hiçbirinde böyle bir oran yok. Yurt dışından 10 milyon dolarlık sermaye geldiğinde, 600 bin dolar daha ver deniliyor mu? Zaten sermaye getiriyor." değerlendirmesini yaptı.

Güner, Orta Doğu'nun elmas ticaretini Türkiye'den yapmak istediklerini aktararak, "Sektör Maliye Bakanlığından düzenleme bekliyor. Bu düzenleme yabancı şirketlerin Türkiye'ye girişini kolaylaştıracaktır ve bu olay kesinleşmeden borsa büyümeyecek." diye konuştu.

"Bizim ulaştığımız ülkelere onlar ulaşamıyor"

Belçika'daki büyük şirketlerin Türkiye'ye gelerek kendileriyle görüştükleri bilgisini veren Güner, şunları aktardı:

"Belçika'da 8 şirket ile görüştük. Şirketler burada taş kesim merkezi açacak ve işlem yapacak. Bu, Belçika Borsasındaki işlemlerin tamamını Türkiye'ye kaydıracak. Burada Eximbank'ı kullanacaklar ve Eximbank Genel Müdür Yardımcılarıyla görüştüler. Belçika Borsası yerine İstanbul Elmas Borsası kullanılacak. Belçika Borsasının işlem hacmi 30 milyar dolar giriş, 30 milyar dolar çıkış olmak üzere toplamda 60 milyar dolardan oluşuyor. Bu oranın yüzde 10'unu çeksek, 6 milyar doların etkisi güzel olur. Belçika Borsasının dezavantajı var. Çünkü bizim ulaştığımız ülkelere onlar ulaşamıyor."

Burada fabrika kurmak koşuluyla onlara destek vereceklerini vurgulayan Güner, "Yıllık ciroları 1 milyar dolar olan şirketler Türkiye'ye gelecek, fabrika kuracak ve ham elmas işini yapacak. Bunlar Belçika Elmas Borsasından gelip burada işlem yapmaya başlayacaklar ama daha oraya gelemedik, üzerinde çalışıyoruz. Şu anda olaya sıcak bakıyorlar." ifadelerini kullandı.

AA