Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Afganistan Su ve Enerji Bakanı Ali Ahmet Osmani, yenilenebilir ve temiz enerji kullanımını bir hükümet politikası olarak kabul ettiklerini belirterek, "Bu ay bir Türk firmasıyla yaklaşık 200 milyon dolarlık hidroelektrik santrali inşaatı için anlaşma imzaladık." dedi.

Osmani, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Afgan meclisinin, ülkenin enerjisinin yüzde 95'nin yenilenebilir kaynaklardan sağlanmasını hükümet politikası olarak benimsediğini söyledi.

Yenilenebilir enerjinin çevre için önemine işaret eden Osmani, Afganistan'ın özellikle rüzgar ve güneşte zengin kaynaklara sahip olduğunu anlattı.

Osmani, Afganistan'ın enerji ihtiyacının yüzde 80'inin ithalatla karşılandığını, geri kalan kısmın ise hidroelektrik gibi temiz kaynaklardan sağladığını dile getirdi.

Ülkede yatırımları artırabilmek için kamu-özel sektör iş birliği yasasının Afgan meclisinde kabul edildiğini belirten Osmani, "Bu yasa yatırımcılar için uygun bir ortam sağlıyor. Afganistan'da yatırım yapmak isteyen yerli ve yabancı yatırımcılar mevcut. Bu ay bir Türk firmasıyla yaklaşık 200 milyon dolarlık hidroelektrik santrali inşaatı için anlaşma imzaladık. Aynı zamanda yerli yatırımcılarla da anlaşmalar imzaladık. Ayrıca incelemekte olduğumuz yatırım talepleri de var." diye konuştu.

100 megavat kurulu güce sahip

Afganistan'daki hidroelektrik santrali projesini üstlenen Türk şirketi 77 İnşaat'ın Genel Müdürü Süleyman Ciliv, Afganistan’ın Helmand bölgesinde bulunan Kajaki barajındaki 51 megavatlık hidroelektrik santralinin yanına 100 megavatlık bir yenisini yapacaklarını söyledi.

Ciliv, Afganistan Su ve Enerji Bakanlığı ile yapılan görüşmelerde, 7 Haziran'da projenin yap-işlet-devret modeliyle yapılmasına ilişkin mutabakata varıldığını belirterek, "Bu projeyle ilgili protokolü de bu ay imzaladık. Projenin 2 faz olarak 3 senede bitmesi planlanıyor. İlk fazda 66 megavat devreye alınacak, ikinci fazda ise 33 megavat daha eklenip toplamda 100 megavat kurulu güce ulaşılacak." dedi.

Projenin öngörülen yatırım tutarının 200 milyon dolar olduğunu dile getiren Ciliv, şunları kaydetti:

"Afganistan, ihtiyacı olan 3 bin megavat elektriğin 600 megavatını üretmekte olup, bunun 300 megavatını hidroelektrik santrallerinden sağlıyor. Projemizin tamamlanmasıyla 300 megavat olan hidroelektrik kapasitesi yüzde 33 artarak 400 megavata çıkacak. Bu Helmand ve Kandahar vilayetlerinde birçok ev, işyeri ve insanın elektriğe kavuşması anlamına geliyor. Bu yatırım, Afganistan halkının hak ettiği hayat standardına ulaşması bakımından çok önemli bir basamak."

AA