Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(11:10'da güncellendi)

Hisse senetleri, şirket kar sezonunun iyice ısınması ile birlikte haftaya pozitif tonda başlarken, dolar, Fed yetkililerinin ABD'de bir sonraki faiz artırımının zamanlamasına ilişkin işaretler verebileceği konuşmaları öncesi kazançlarını genişletti.

Stoxx Europe 600 Endeksi, Royal Philips NV'nin finansallarını açıklamasının ardından sert bir şekilde yükselmesinin desteğiyle bir ayın en yüksek seviyesine çıkarken, Asya hisse senetleri, ABD endeks vadeli kontratları ile birlikte yukarı yönde hareket etti. ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi, Avrupa ve Japonya'da rekor büyüklükte teşviklerin uygulandığı dönemde Fed'in para politikasını sıkılaştıracağına ilişkin beklentilerin artması ile birlikte yedi ayın en yüksek seviyesi yakınında tutundu. Yuan, Çin'den sermaye çıkışlarının arttığını gösteren veri sonrası, offshore işlemlerde tüm zamanların en düşük seviyesine doğru geriledi. Ham petrol, Irak'ın fiyatları yükseltmek için üretimin düşürülmesine yönelik ortak adıma katılmayabileceğini işaret etmesinin ardından değer kaybetti. Portekiz tahvilleri sert yükseldi.

ABD'de, aralarında Apple Inc. de bulunduğu, piyasa değeri açısından dünyanın en büyük dört şirketinden üçü bu hafta kar rakamalrını açıklayacak. Çin'in Borsaya kote en büyük dört bankası ve Japonya'da Topix Endeksi'nde yer alan 350'nin üzerinde şirket de bu hafta kar açıklayacak. Öte ayndan, ABD ve Euro Bölgesi'nde bu ayın ilk imalat sektörü aktivite endeksleri açıklanacak ve bu veriler sözkonusu ülkelerin para politikası görünümlerini etkileyebilir.

Tokyo'da Shinkin Asset management kıdemli fon yöneticisi Jun Kato, "Euro, Avrupa Merkez Bankası'nın genişlemeci duruşunu sürdürmeye hazırlanıyor görünürken, Fed'in Aralık ayında faiz artırımı için muhtemelen yolu açması ile birlikte, para politikalarındaki ayrışmanın etkisiyle baskı altıda," dedi ve "Zayıflayan Avrupa'ya karşılık güçlenen ABD şeklinde uzun vadeli bir fikir var ve bu durum da dolardaki genel güçlü konumun arkasındaki neden olabilir" şeklinde görüş bildirdi.

Stoxx Europe 600 Endeksi Londra saati ile 08:22'de yüzde 0.7 yukarıda seyrediyordu.

(11:10'da güncellendi)